FacebookTwitterRSS Feed

Horvátországban a testület jelentése szerint vasárnap 25-tel nőtt és elérte a 4370-et a fertőzöttek száma. Két újabb haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 122.

A betegek közül 147-en vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1150.

Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, július 11-én regisztráltak az országban. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban van (283).

Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi napokban 1200 körül beállt az aktív betegek száma, amely azt jelenti, hogy kb. annyian gyógyulnak ki a betegségből, mint amennyi az új betegek száma. Mára kedvezőbben alakult a helyzet, több a gyógyult, mint az új fertőzött.

Tegnap a 92 friss fertőzött közül 47-et Vukovár környékéről jelentettek, ahol megint egy tömegrendezvényen (esküvőn) történtek a fertőzések. Ebben a megyében augusztus 4-ig csak szűk, családi körben, lehet esküvőket tartani. 

Vili Beros egészségügyi miniszter bejelentette: a hétvégétől olcsóbban lehet koronavírus-tesztet végezni az országban. Azok, akik nem kapnak beutalót gyors tesztre, magánúton most háromszor olcsóbban elvégeztethetik azt. A tesztek ára 1506 kunáról (valamivel több mint 70 ezer forint) 500-700 kunára (23-32 ezer forint) csökken - hangsúlyozta.