Egymillióval nőtt tavaly a londoni Tate Modern látogatottsága

Az előző évihez képest egymillióval több látogató kereste fel 2016-ban a londoni Tate Modern galériát, ami 24 százalékos növekedést jelent - derül ki a hétfőn közzétett statisztikai adatokból.

A vezető látványosságok szövetségének (ALVA) jelentése szerint 2016-ban több mint 5,8 millió ember kereste fel a londoni galériát, amely a harmadik leglátogatottabb nevezetességgé vált a szigetországban. Kétségtelen, hogy a Tate Modern új tízemeletes szárnyának júniusi megnyitása vonzotta leginkább a látogatókat.

2016-ban is a londoni British Museum maradt a legnépszerűbb brit kulturális intézmény a látogatók körében, mintegy 6,4 millióan keresték fel, ám látogatottsága az előző évihez 5,9 százalékkal csökkent. A második legnépszerűbb a National Gallery, amelyre 6,2 millióan voltak kíváncsiak.

Az Egyesült Királyság tíz leglátogatottabb intézménye közül hétnek, köztük a Természettudományi Múzeumnak (4,6 millió), valamint a Victoria és Albert Múzeumnak (3,02 millió) csökkent a látogatottsága, utóbbiaké 12-12 százalékkal.

Bernard Donoghue, az ALVA igazgatója a csökkentést azzal magyarázta, hogy az európai városokat tavaly ért terrortámadások elbátortalanítottak számos embert az utazástól. "Voltak biztonsági félelmek a London központjában és más városközpontokban lévő látványosságokat illetőn mind a külföldi látogatók, mind a brit családok részéről" - fogalmazott. Ennek ellenére, a londoni látványosságokat összességében ugyanannyian keresték fel, mint egy évvel korábban.

Mind a 10 leglátogatottabb brit intézmény Londonban van, a már említetteken kívül közöttük található, a Southbank Centre, a Sommerset House, a Tudomány Múzeum, a Tower és a Greenwich Királyi Múzeumok.

Angliában ugyanakkor - London kivételével - 5,9 százalékkal nőtt a turistaattrakciók látogatottsága, Skóciában 15,6 százalékkal, Walesben 11 százalékkal, míg Észak-Íroszágban 7,6 százalékkal - olvasható a BBC honlapján.