Rekordot döntött a kínai Három szoros-gát látogatottsága

Kép: Three-Gorges-Dam / Facebook

A rekordról a projektet működtető vállalat számolt be pénteken. Közölték, a turisták számán sokat lendített, hogy tavaly márciustól közutat nyitottak a Jangce folyó melletti projekthez. 2014 szeptembere óta a látogatóközponttal, kilátóval rendelkező területre ingyenesen léphetnek be a hazai és külföldi érdeklődők.

Kung Lej, a helyi turisztikai hivatal vezetője a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: a térség népszerűségét nagyban elősegítette a közeli Jicsang város látogatottságának növekedése. A múlt év első felében, éves összevetésben 21,6 százalékkal többen - összesen 25 millióan - voltak kíváncsiak a 4 ezer éves történelmi településre, sok-sok csata helyszínére, kínai híresség szülőhelyére. A város turizmusból származó bevétele több mint egyharmaddal ugrott meg 2015 első felében, megközelítette a 23 milliárd jüant (970 milliárd forint).

Kína leghosszabb folyója mentén öt kiemelt - elsősorban - természeti turisztikai célpont van, közülük maga a 193 kilométer hosszú Három-szoros az egyik, amely egyben a legnagyobb ipari turisztikai látványosság. Itt az addig 500 méter széles folyó 100-150 méterre szűkül, helyenként 500-600 méter, vagy még ennél is magasabb sziklafalak szegélyezik.

Itt épült meg a 2309 méter hosszú és 185 méter magas duzzasztómű, és 2008 októberének végén a 26 darab - egyenként 700 megawattos - generátort is üzembe helyezték. A környezetre gyakorolt hatása miatt sokat bírált megaberuházás 2003-tól termel áramot és 2005-től nyílt meg a civil nagyközönség előtt.