FacebookTwitterRSS Feed

Csaknem másfél évtizednyi késlekedés után megkezdődhet a Szlovák Nemzeti Galéria (SNG) pozsonyi központi épületének felújítása - jelentette be az intézmény vezetősége pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

Az SNG pozsonyi központja az 1950-es évektől működik jelenlegi épületében, a Vízi kaszárnyában. A 18. századi épület, amely építése idején a Habsburg-birodalom legnagyobb befogadóképességű laktanyája volt, évszázadokig Pozsony dunai rakpartjának egyik jellegzetesen szép épületének számított, egészen az 1970-es évekig, amikor bővítése során új, modern, ugyanakkor igencsak vitatott esztétikájú homlokzatot kapott.

Az épület egyes részeinek állaga már a kilencvenes évekre megérett a felújításra, de mivel erre nem került sor, az épület olyan állapotba került, hogy az SNG volt igazgatója 2001-ben az épület egyik részét - a modern homlokzatot adó áthidalást - lezáratta. A felújítás másfél évtizedig késlekedett, ám most végre megkezdődhet, miután a kivitelezésről szóló szerződést a tavalyi év végén aláírták az SNG illetékesei, és ezen a héten már a helyszínt is átadták a kivitelezőknek.

"Nagyon jó hír ez számunkra, olyan amelyre 14 évig vártunk" - mondta az épület felújításának megkezdéséről Alexandra Kusá, az SNG vezérigazgatója. Hozzátette: a felújítás építési szakaszának három éven belül kellene befejeződnie.

Az épület felújítási költségeire 48,7 millió eurót (több mint 15 milliárd forintot) hagyott jóvá a szlovák kormány, a kulturális tárcának - amely az SNG fenntartója - néhány évre visszamenően ez lesz az egyik legnagyobb beruházása. A rekonstrukció ugyan leginkább az épület modern részének - a homlokzati áthidalásnak - a használhatóvá tételét célozza, de annak során magának a Vízi kaszárnyának a történelmi épületét, az intézmény könyvtárát valamint az amfiteátrumot is felújítják.

A rekonstrukciót követően az SNG központi épületében csaknem 5500 négyzetméternyi kiállító területet áll majd rendelkezésre. A felújítás látványterve az intézmény honlapján megtekinthető.

A Szlovák Nemzeti Galéria az állami fenntartású szlovákiai kulturális létesítmények közül a viszonylag látogatottabbak sorába tartozik, tavaly több mint nyolcvanezren tekintették meg a tárlataikat.

Az SNG központjának egyes - a felújítás által közvetlenül nem érintett - részei, mint például az Esterházy-palota a rekonstrukció alatt is nyitva tart majd.