Rekordszámú látogató kereste fel tavaly a cseh várakat és kastélyokat

Loket (Kép: Czech Tourism)

A látogatók számát tekintve ez új rekord, mintegy 200 ezerrel haladja meg a 2014-ben regisztrált látogatói szintet.

"A Nemzeti Műemlékvédő Hivatal kezelésében lévő műemlékeket tavaly január elsejétől december 31-ig 5,087 millió ember látogatta meg. Ez mintegy 200 ezerrel több, mint 2014-ben, amely az eddigi rekordot jelentette" - mondta Tichá újságíróknak.

A legnagyobb érdeklődés tavaly a dél-csehországi Cesky Krumlov kastélya iránt volt, amelyet 401 ezer ember keresett fel. Egy évvel korábban, 2014-ben, a leglátogatottabb műemlék a dél-morvaországi Lednice kastélya volt, amelyet 376 559-en látogattak meg. Lednice az idén a második helyre szorult vissza, míg a harmadik helyen Karlstejn vára végzett. A Prága közelében álló Karlstejn királyi vár arról nevezetes, hogy oda egykoron nők nem léphettek be.

A műemlékvédő hivatal elemzése szerint a látogatottság növekedése, amely már harmadik éve tart, elsősorban az állami műemlékekben megrendezett speciális programoknak köszönhető, amelyek nagy számú érdeklődőt vonzottak. Példaként az éjjeli vár- és kastélylátogatásokat és a színes kulturális rendezvényeket említette.

A cseh műemlékvédő hivatal felügyelete alatt 103 vár és kastély működik. Ezek többsége a téli időszakban - november elejétől március végéig - zárva tart.