Nemzeti parktól tengerig: az Alpok-Adria kerékpárút

Felejthetetlen élményt kínál a 410 kilométer hosszú Alpok–Adria kerékpárút. Mozart városából, Salzburgból indulva és a Hohe Tauern Nemzeti Parkot keresztülszelve egy hét alatt lehet eljutni Karintia napfényes déli vidékeire, majd az osztrák határon át Olaszországba.

A Karintiára eső szakasz különösen vonzó, mivel a mallnitzi Tauern-zsiliptől kezdődően zömében lejtőn vezet az út egészen Olaszországig, a tengerig. A változatos képet mutató táj szintén páratlan: hatalmas hegyek váltakoznak napos tóvölgyekkel – és minél messzebb haladunk dél felé, annál szelídebb és kedvesebb a táj, míg végül a Felső-Adriánál pihentethetjük meg fáradt lábunkat. A kiindulóponthoz kedélyes vonatút visz vissza, a vonat naponta kétszer, Udinéből indul. Jó térképanyag áll rendelkezésre, további információkat és ajánlatcsomagokat a www.alpe-adria-radweg.com címen talál. Az Alpok–Adria kerékpárút a határokon átívelő együttműködés jelképévé is vált, amelyet az Európai Unió támogat.


Energiával feltöltve: úton az elektromos kerékpárral
A közép-karintiai régió szívében az elektromos kerékpározók gyönyörű túrákat tehetnek. Kilenc kitűnően kitáblázott tematikus túra szeli át a régiót; új elektromos kerékpár- kölcsönző, valamint számos kirándulócélpont és kulináris betérési lehetőségek kínálnak változatos órákat az Alpok napos déli oldalán. Valamennyi útvonal a hercegi városban, St.Veit an der Glanban található Fuchspalasttól indul, és jól ki van táblázva. A kényelmes visszaútról a mindenkori kiindulási ponthoz az Osztrák Államvasutak (ÖBB) gondoskodik.

A villachi régió májusban Karintia kerékpáros fővárosává válik!
Tavasszal a villachi régió különlegesen változatos kínálatával vonja magára az élménykerékpárosok figyelmét: májusban szinte mindennap szerveznek egy-egy, képzett vezetővel kísért, vezetett kerékpártúrát.

Az optimális mobilitásról a Venzonébe, Tarvisióba és Spittalba tartó túrákhoz saját kerékpáros busz, illetve Hermagorba, Spittalba és Venzonébe az ÖBB kerékpáros vonatai gondoskodnak. Természetesen egy kerékpárkölcsönző is rendelkezésre áll. Információ: www.mai-rad.at

A 2014-es „Mai Rad” (Május, a kerékpár hónapja) keretében kerül megrendezésre a „Tour de Kärnten“, egy hatnapos rendezvény is, főként igényes kerékpárosok részére (május 18. és 23. között). A karintiai kerékpáros nyár további csúcspontjai: „Vom See zum Meer“ (A tótól a tengerig) (május 3. és 30.), a Movelo elektromos kerékpáros nap az Ossiacher See-nél (május 16.), a Wassereich – Élménykerékpáros nap a Tiebel mentén (május 17.), az autómentes nap az Ossiacher See-nél (május 18.), a Trial Show Faaker See (május 29.), a 3. Hegyikerékpáros Faaker See-túra nyitófutama (május 31.) és az idén először megrendezésre kerülő Villachi Alpok–Adria Kerékpárfesztivál június 19. és 22. között.

Élje át két kerékpáron Karintia tavainak varázslatát
Karintiában tiszta vizű és akár 28 fokos hőmérsékletű fürdőtavak sokasága csábít kellemes vízi szórakozásra. De a csillogó tavacskák környéke is sok szépséget ígér. A kerékpáros felfedezőutakon lélegzetelállító kilátóhelyeket, barátságos piknikező helyeket és eldugott fürdőhelyeket fedezhet fel. A Wörthi-tótól érdemes elindulni az Öt tó körre, amely Veldenből startolva a Hafnersee, a Keutschacher See, a Bassgeigensee és a Rauschelesee fölött vezet.
A Klopeiner See-nél a hangsúly az „élménykerékpározáson“ van. Öt különböző, 4 és 55 km közötti hosszúságú túra köti össze a régió valamennyi tavát. A túraútvonalak nagyon jól kitáblázottak, de segítséget nyújtanak a GPS-nyomkövetők és az ingyenes térképanyag is. Praktikus igénybe venni az élményutalványokat is, amelyek speciális gasztronómiai partnereknél válthatók be.



Alpok–adriai konyha Karintiában, szívélyes vendéglátókkal
A tartomány regionális vendéglőiben az alpok–adriai konyha ízletes ételei gondoskodnak az élményteli megállókról. Karintiában, ahol három ország – Karintia, a Friuli–Venezia Giulia régió és Szlovénia – étkezési kultúrája érezteti hatását, főként friss és helyi termékeket dolgoznak fel ízletes fogásokká. Ahogyan az egy autentikus konyhától elvárható, az alpok–adriai konyha ételeinek izgalmas választékában a különböző régiók és az egyes évszakok egyaránt felfedezhetők.

Élménykerékpározás az Alpok napos déli oldalán
Karintiában már tavasszal nyugodtan elő lehet venni a kerékpárokat. A napos, enyhe éghajlat már akkor is lehetővé teszi a kerékpáros kirándulást, amikor a hegyek még napfényes sífutásra csábítanak. Az élménykerékpározáshoz – akár egyedül, akár barátokkal vagy az egész családdal – több mint elég lehetőséget kínál a vidék: az olyan szakaszok, mint a tanúsított Dráva-kerékpárút, a Karintia napos csücskében található Via Carinzia, vagy az Alpok–Adria kerékpárút, melynek útvonala Karintián és Szlovénián át az Adriai-tengerig vezet, garantálják az intenzív élményeket a páratlan hegy- és tóvidéken. A számos kerékpáros partnerüzem is hozzájárul ahhoz, hogy az üdülés életörömérzését maradéktalanul megélhetővé tegye a vendég számára; üzemeikben kellemes légkört teremtenek a magas színvonalú szolgáltatási és szervizminőséggel.

A Dráva-kerékpárút nem ismer határokat
Ausztria legismertebb kerékpárútjainak egyike a 366 kilométer hosszú Dráva-kerékpárút. Az ADFC (általános német kerékpárklub) által négycsillagos minőségű útvonal címmel kitüntetett kerékpárút igazi élmény az egész család számára, és keresztülvezet Karintián. A kiindulási ponttól, a dél-tiroli Toblach/Dobbiacótól hat szakaszban halad a Dráva-mentén egészen a célig, a szlovéniai Marburg/Mariborig, az út legnagyobb része azonban Karintiában fut. Az útvonal mindkét irányban hiánytalanul ki van táblázva, és zömében sík terepen halad, a kerékpározók tehát zavartalanul gyönyörködhetnek a természeti táj szépségeiben. A Dráva-kerékpárút a mellette működő vendéglőkkel rengeteg kulináris fénypontot is tartogat. Idén jelent meg a 76 oldalas gasztronómiai kalauz a Dráva-kerékpárút vendéglőiről, a Drau.Kulinarik.Büchl.

Az egyes szakaszokra és kínálatokra, többek között a kifejezetten családi ajánlatokra vonatkozó részletes tájékoztatást a www.drauradweg.com címen, valamint a Dráva-kerékpárút prospektusban találhatnak, amely – akárcsak a Drau.Kulinarik.Büchl – ingyenesen megrendelhető a honlapon.

Kerékpártúrák ínyenceknek
A Dráva-kerékpárút mellett számos más útvonal is van, amely arra csábít, hogy az igazi élményekre vágyók is beletapossanak a pedálba.
162 kilométernyi kulturális és történelmi kerékpárélményt kínálnak a Karintia napos csücskében található Via Carinzia különböző szakaszai is. Az idilli szépségű Rosentalból indulva, amelyet a Karawanken-hegyvonulat lenyűgöző látképe ural, ötnapi szakaszban juthatunk el a Klopeiner See-hez, majd tovább, egészen a szelíden lankás Lavanttalig. Útközben sok-sok látnivaló csábít egy kis kerülőútra – többek között a Carnica Méhészeti Élménymúzeum, a Szt. Pál bencés alapítvány és a Liaunig Múzeum.

Aki szeretné összekötni a Werner Berg Múzeumban tett látogatást egy kerékpáros túrával a déli Jauntal völgyén keresztül, az vegye az irányt kerékpárjával a bleiburgi Kunstradweg („művészeti kerékpárút“) felé. A Werner Berg Múzeum mellett régi templomok, kulturális műemlékek és modern szobrok gondoskodnak a különlegességekben gazdag kerékpáros élményről.


A Gailtali- és Karni-Alpok gyönyörű díszletei között kínálja magát minden kerékpár-rajongónak a Gailtal-kerékpárút, amely Kötschach-Mauthenből Villachig a legjobb minőségben kialakított kerékpárutakon, összesen 90 kilométeres hosszúságban vezet. Útközben ne mondjunk le egy kis fürdőzéssel egybekötött pihenőről sem a Pressegger Seenél, amely közvetlenül a kerékpárút mentén csillog.
A tartomány északi részén, a Hohe Tauern Nemzeti Park régiójában található a Glockner-kerékpárút. Ez az útvonal egynapos túra keretében vezet páratlan természeti látnivalók, például a Jungfernsprung vízesés mentén, amely több száz méteres magasságból zubog alá egy sziklakiszögellésről a gyönyörű alpesi völgyeken keresztül, amelyeket a háromezer méteres hegyek impozáns csúcsai fognak közre.
A karintiai kerékpárutak mentén számos kirándulási célpontból lehet választani az egész család számára. A Karintia-kártyával összesen több mint 100 kirándulóhely kereshető fel tetszőleges gyakorisággal. A kártya ezenkívül több mint 60 bónuszpartnernél szuper árengedményeket is biztosít. Érvényes 2014. április 13-tól október 26-ig.
www.kaerntencard.at 

Kép és szöveg: austria.info