Több turista érkezett Pozsonyba tavaly

Nőtt a Pozsonyba látogató turisták száma tavaly az egy évvel korábbihoz képest, ám a látogatók még mindig csak rövid időt töltenek a szlovák fővárosban

Tavaly a BTB szerint csaknem 950 ezer turista látogatott Pozsonyba, mintegy 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A Pozsonyban eltöltött vendégéjszakák száma közel 11 százalékkal nőtt. Egy turista átlagosan 1,7 napot töltött a szlovák fővárosban.

A Tátrába összpontosuló téli turizmus mellett, Pozsony a legkedveltebb úticél Szlovákiában, az ország idegenforgalmi piacának csaknem negyedét tudhatja magáénak. Az ide látogatók túlnyomó többsége, mintegy kétharmada külföldi volt. A legtöbb turistát augusztusban látta vendégül Pozsony, számuk akkor kevés híján elérte a százezret.

A legtöbb Pozsonyba érkező külföldi turista cseh, tavaly több mint 87 ezren érkeztek ide Csehországból, négy százalékkal többen az egy évvel korábbihoz képest. A cseheket a németek (70 ezer) majd az osztrákok (40 ezer) követik. 2013-ban az Ukrajnából (100 százalékos növekedés) az Oroszországból (közel 50 százalékos növekedés) illetve a Németországból (27 százalékos növekedés) Pozsonyba látogatók száma emelkedett a legnagyobb arányban.

Egy a BTB számára tavaly végzett felmérés szerint a Pozsonyba látogató turisták átlagosan napi 110 eurót költenek. Ennek az összegnek mintegy kétharmadát szállásra és étkezésre, csaknem harmadát pedig szórakozásra és bevásárlásra költik, ugyanakkor költségeik szinte elhanyagolható részét - legfeljebb napi három eurót - fordítanak kultúrára vagy rendezvények meglátogatására.

Tavaly Pozsonyban az orosz turisták bizonyultak a leginkább költekezőnek, átlagban több mint 320 eurót (csaknem 98 ezer forint) költöttek naponta. Az oroszokat költekezés terén a britek és az olaszok követték, ellenben a legkevesebb pénzt napi átlagban fejenként a csehek a lengyelek és az amerikaiak költötték.    

Kép:http://visit.bratislava.sk/en/