Mostar továbbra is hálás a magyaroknak

A boszniai-hercegovinai Mostar városvezetése továbbra is hálás a magyaroknak, akik nehéz munkával újjáépítették a szétlőtt Öreg hidat, amely azóta az egész ország első számú turistalátványossága, s a boszniai emlékhelyek közül elsőként vették fel az UNESCO világörökségi listájára.

Murat Costir, Mostar városi tanácsának elnöke, aki csütörtökön fogadta a magyar sajtó munkatársait, azt kérte tőlük, hogy tolmácsolják köszönetét a magyar embereknek és magyar katonáknak. A városháza mellett egy emlékkő áll azoknak a magyar katonáknak a tiszteletére, akik 1997 és 1999 között részt vettek a híd újjáépítésében. (A hidat egy horvát harckocsi lőtte szét 1993 novemberében.)

Mint kiemelte: Bosznia-Hercegovina és Magyarország földrajzilag nincs messze egymástól, ezért reméli, hogy a két ország közötti kapcsolat még erősebbé válhat a jövőben.

Murat Costir az MTI-nek elmondta, hogy tavaly több mint 500 ezer turista látogatott Mostarba, ahol elsősorban az újraépített hidat nézték meg. Ugyanakkor hozzátette: folyamatosan dolgoznak azon, hogy még több, a háború során megsérült épületet hozzanak helyre, s így a természeti látványosságok, gyönyörű hegyek és folyók mellett még több látványossága legyen a városnak.

Mladen Cizmic, a helyi turisztikai hivatal igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: az idén még több turista érkezett Mostarba, ami az ország, s egyben Mostar etnikai sokféleségének, a különböző kulturális tradíciók mellett a magyarok segítségével újjáépült mostari Öreg hídnak is köszönhető.

Az Öreg-híd (Kép: www.visit-sarajevo.com)

Mint mondta: a világ minden tájáról érkeznek ide turisták, s ezért egyre több étterem, üzlet nyílik, ami erősíti a szolgáltatási szektort, s a kereskedelmet is. A híd újjáépítése óta Mostar gazdasági helyzet sokat erősödött, a turizmus egyre inkább fejlődik, ami optimizmusra ad okot - tette hozzá.

Mladen Cizmic a híd újjáépülésére egyfajta szimbólumként is tekint. Ugyanis, mint kifejtette: a híd összeköti egymással az embereket, a nemzeteket, s reményei szerint ez a híd Bosznia-Hercegovina számára az Európai Unióba vezető utat jelentheti.