Fedeles lovarda épült Nyíregyházán

Elkészült a Timpex Kft. fedeles lovardája Nyíregyházán, a több mint 300 millió forint értékű beruházást szerdán adták át a nyírségi megyeszékhelyen.
MTI/Balázs Attila

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a fejlesztés a hazai lovas élsportot és az utánpótlás-nevelést egyaránt segíti, mivel az új lovardát időjárástól függetlenül, egész évben tudják használni a versenyzők és a szabadidősportolók.

Megjegyezte, nagyon kevés fedeles lovarda van az országban, az új létesítmény a sportfunkciója mellett ráadásul a kultúrát is szolgálja, ugyanis az új lovarda ad otthont a napokban Nyíregyházán zajló Vidor Fesztivál egyik lovasszínházi előadásának.

Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke a beruházást megvalósító társaság szakmai eredményeit megemlítve arról beszélt, hogy a Timpex Ménes és Lovasklub a magyar lovasélet elmúlt három évtizedének egyik meghatározó szereplője, a lótenyésztés területén szinte az egész világon ismerik a nevét.

Emlékeztetett arra, hogy az élsportban kimagasló eredményeket ért el a ménes, világ- és Európa-bajnokságra, világkupa-döntőre jutott már el ott tenyésztett ló és ott alkalmazott lovas, itthon pedig felnőtt és utánpótlás szinten is a legmagasabb eredményeket érte el a klub.

A szövetségi vezető a lovas szabadidősport növekvő népszerűségére utalva hozzátette, a tapasztalatok szerint Magyarországon januártól decemberig egyre nagyobb az igény a lovaglásra és a lóval való foglalkozásra, ez a lovarda pedig erre biztosít lehetőséget.

"Nagy öröm, ha egy helyi cég fejleszt, mert ez azt jelenti, hogy eredményesen működik, jól érzi magát és a városban képzeli el a jövőjét" - közölte az ünnepségen Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A városvezető szerint külön említést és megbecsülést érdemelnek a társaság sportsikerei, az idei kulturális újítást folytatva pedig később akár több fesztiválprogram és előadás helyszíne lehet majd a létesítmény.

A 2400 négyzetméter alapterületű lovarda egy csaknem 1800 négyzetméteres, elsősorban saját használatra, valamint nemzetközi versenyek megrendezésére egyaránt alkalmas pályával rendelkezik - mondta el Tárbály István, a Timpex Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A több mint 300 millió forint értékű beruházás megvalósításához a társaság 150 millió forintos kormányzati támogatást kapott.

A Nyíregyházi Tangazdaság ménesét 1993-ban vásárolta meg a Timpex Kft., azóta ott nevelkedik az ország egyik legeredményesebb, több mint száz lovat számláló sportló ménese. A lovasiskolát működtető és lovastáborokat szervező társaság pályáján évente rendeznek országos tenyészszemlét, fedezőmén bemutatót, valamint megyei és országos díjugrató versenyeket.