Több mint háromszázmilliós fejlesztést adtak át a szarvasi állatparkban

Több mint háromszázmillió forintos európai uniós támogatásból fejlesztették a szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot, a beruházást Nagy István agrárminiszter adta át csütörtökön.
Kép: MTI/Rosta Tibor

A tárcavezető beszédében elmondta, a nemzeti park igazgatóságok éves regisztrált látogatószáma 2010 óta több mint 26 százalékkal emelkedett, évek óta meghaladja az 1,6 milliót. Jövőre szeretnék elérni a kétmilliós határt.

Hozzátette, a nemzeti parkok több mint 40 milliárd forintot fordítanak a természeti értékek megőrzését és bemutatását célzó beruházásokra az idén véget érő többéves pénzügyi időszakban. Az így megvalósuló csaknem 100 projektnek köszönhetően legalább 100 ezer hektáron javulnak a természeti területek és a természeti ismeretek átadását szolgáló létesítmények állapota - fogalmazott.

Nagy István - aki a szarvasi parkot a "csodák birodalmának" nevezte - elmondta, nem tudni, mikor tér vissza a koronavírus-járvány, a magyaroknak érdemes a hazai tájakat felfedezni most, amiben a nemzeti parkok partnerek lesznek.

A Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) által működtetett szarvasi állatpark a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) elnyert nettó 330 millió forintból új állatsimogatót, hajókikötőt, fürge gyík és farkas kifutót alakított ki; elkészült egy bagoly formájú új főbejárat; a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve kialakítottak egy új, 250 négyzetméteres interaktív állandó kiállítást.

A beruházás része volt egy 2100 négyzetméteres parkoló létrehozása, ahol elektromos és hibrid rendszerű járműveket lehet tölteni, továbbá büfét, ajándékboltot, sétautakat és egy foglalkoztató épületet alakítottak ki - sorolta Tirják László igazgató.

Az állatpark hat éve üzemel, tavaly 45 ezren látogatták meg.

Dankó Béla (Fidesz), a térségi országgyűlési képviselője az átadó ünnepségen elmondta, tavaly a Békés megyei kereskedelmi szálláshelyeken 288 ezer turista 769 ezer vendégéjszakát töltött el, ami a szállásoknak 9,2 milliárd forint bevételt hozott. Az ehhez hasonló turisztikai célú beruházásokkal ezt az átlagosan 2,67 vendégéjszakát szeretnék növelni, ami újabb munkahelyek teremtéséhez, növekvő turisztikai bevételhez járulna hozzá.

A politikus elmondta, bizakodó a jövőt illetően, a szállások júliusra és augusztusra 100 százalékosan telítettek.