Horvát mintára: januártól a magyar szállásadók is az interneten jelentenek

A tervek szerint 2019 januárjában indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tesztüzemben, a felhőalapú szolgáltatást nyújtó informatikai rendszerre statisztikai adataikat tölthetik majd fel a szálláshely-szolgáltatók - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.

 

Az adatkommunikációs rendszerhez minden magyarországi szálláshelynek csatlakoznia kell. A szoftver kifejlesztése elkezdődött, a meghatározó ágazati érdekképviseletekkel a bevezetésről szóló egyeztetés folyamatos - közölte az MTÜ.

A szoftver bevezetésével az MTÜ minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul - írták.

A központhoz hasonló rendszer 2016 óta működik Horvátországban, ahol a turisztikai miniszter már szeptember első napjaiban átfogó főszezoni értékelést tarthatott a nyár mindhárom hónapjának eredményeiről - közölték. Erről itt írtunk korábban. 

A tavaly év végén elfogadott, a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi törvény módosítása szerint a szükséges szálláshely-kezelő szoftvert az MTÜ térítésmentesen adja a szálláshelyként legfeljebb 6 szobát 12 férőhellyel hasznosító szolgáltatóknak.