Szabadstrand nyílik Szentendrén

Pénteken nyílik meg Szentendre első legális szabadstrandja
Kép: Fülöp Zsolt / Facebook / Társaság az Élhető Szentendréért

    Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP) elmondta: a Postás strandot évtizedekkel ezelőtt is használták fürdőzésre az ott élők, ám hivatalosan soha nem volt szabadstrand.

    A polgármester felidézte: a település a tavaly indult I love Duna kampány során kezdett el foglalkozni az újranyitás gondolatával, és már a tavaly nyári ellenőrzések igazolták, hogy jó a víz minősége. A szentendreiek ez év elején közösségi tervezés során fogalmazták meg igényeiket a Postás strandként ismert hellyel kapcsolatban.

    Kiemelte, a terület megújítása után a fürdőzők ismét birtokba vehetik a Dunának ezt a korábban is kedvelt szakaszát, amely ettől az évtől hivatalosan is kijelölt fürdőhelyként üzemel.

    A strandolók számára a part közelében öltöző épült, négyállásos zuhanyozó és ivóvízcsap szolgálja a kényelmet, a Dunán bójákkal, a parton pedig táblákkal jelölik a strandrészt - ismertette a városvezető, aki hozzátette, hogy szintén a lakók kérésre nem változtattak jelentősen a környezeten. A tisztaság megőrzéséért mobil WC-ket és szemetes konténereket helyeztek ki, a létesítmények karbantartását, a takarítást az önkormányzat vállalta.

    Verseghi-Nagy Miklós közölte: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) július 13-án végzett mintavételt, amelynek alapján jó minősítést kap a víz - fűzte hozzá.

    A polgármester beszámolt arról, hogy a strandhoz kapcsolódó Postás közpark is megújul: a területre két napelemes lámpát helyeznek ki, ősszel megújul a gyep és stabilizálják a rézsűt. A közparkba szabadtéri sporteszközöket is szeretne telepíteni a város - közölte a település vezetője -, jelezve, az önkormányzat tizenöt eszközös kültéri fitneszpark létesítésére adott be pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz.

    A strandot a Balkán Fanatik zenekar péntek esti koncertjével adják át ünnepélyesen, a fürdőzőket augusztus végéig várja az új dunai fürdőhely.