Veszprém: átadták Magyarország legnagyobb dinoszauruszparkját

Dinoszauruszparkot adtak át szerdán a veszprémi állatkertben, az ország legnagyobb őslényparkjában harminc életnagyságú szobor látható.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

     Török László, az állatkert igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a mintegy 170 millió forintos beruházás két hektáron valósult meg, és a mezozoikum, azaz a triász, a jura és a kréta korok élővilágát mutatja be. 

    A parkban 30 dinoszaurusz életnagyságú mása látható; a rendhagyó kiállítás 250 millió évre tekint vissza, felvonultatva számos hús- és növényevő fajt, köztük a 23 méter hosszú Diplodocust vagy a több mint 4 méter magas Tyrannosaurus Rexet, melyekről a tudnivalókat a mellettük kihelyezett tájékoztató tábla tartalmazza. 

    A kiállításban egy olyan gyermekfoglalkoztató is helyet kapott, amelyben az őslénytankutatók mindennapjaiba tekinthetnek be a látogatók. 

    A műanyag állatszobrok Németországból érkeztek, és télen-nyáron láthatók majd a dinoszauruszparkban, mely az állatkerti belépővel látogatható.

    A megnyitón Brányi Mária Veszprém fideszes alpolgármestere felelevenítette: Laczkó Dezső paleontológus 1899-ben a most átadott őslénypark közelében találta meg a kavicsfogú álteknős csontjait.