Több mint hatvan rendőrrel erősítik meg a balatoni régiót a nyári szezonra

Halmosi Zsolt elmondta, a koordinációs tevékenység célja az, hogy az idegenforgalmi szezonban ott, ahol a turizmus jelentős mértékű, megfelelő közbiztonsági viszonyokat tudjanak garantálni. Ezért az átvezényelt hatvan rendőr mellett lovas és kerékpáros járőrök is szolgálják a térség közbiztonságát, valamint a szezonban a balatonkiliti repülőtéren állomásozik a készenléti rendőrség helikoptere.

A régióban tartandó, nagy tömegeket vonzó rendezvényekre, köztük a több tízezres látogatottságú Balaton Soundra vagy az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára (EFOTT) külön biztosítási tervet készítenek - tette hozzá. Megjegyezte, ha az időközben megváltozó viszonyok azt igénylik, akkor az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) további megerősítő erőket vezényel a régióba.

 A főkapitány-helyettes arról is beszélt, hogy nem az idegenforgalmilag kevésbé frekventált területek rovására vezényelnek át rendőri erőket.

Az illegális migráció kezelése is folyamatosan rendőri erők átcsoportosítását igényli, de ez nem veszélyezteti a balatoni régió közbiztonságát - szögezte le.

Újságírói kérdésre válaszolva Halmosi Zsolt kiemelte, hogy egy turizmusból élő régió viszonyaira komoly negatív hatással van egy esetleges terrorcselekmény, ez látható volt Törökországban, Párizsban, Brüsszelben és Egyiptomban. Úgy fogalmazott: a nagy tömeget vonzó rendezvények mindig célpontok lehetnek, de "a megfelelő szervezetek munkatársai a nap 24 órájában azért dolgoznak, hogy Magyarországon ilyen terrorcselekmények ne fordulhassanak elő". 

A térség kiemelt szezonális feladatairól szólva Töreki Sándor, Veszprém megye rendőrfőkapitánya elmondta, a nyári időszakban rendészeti szakközépiskolások és középiskolai osztályok fakultációs diákjai is segítik a bűnmegelőzési munkát. Közölte, a strandi lopások ellen "látható és fedett" rendőri jelenléttel lépnek fel, és a pénzváltó automaták környékén is több lesz a rendőr. Emellett a kerékpárosok és gyalogosok baleset-megelőzésére is kiemelten koncentrálnak.

A BKKB illetékességi területe Zalakarostól a Balaton és a Velencei-tó mentén egészen Velencéig terjed. A koordinációért tavaly Fejér megye rendőr-főkapitánysága felelt, az idén a Veszprém megyei rendőrség látja el ezt a feladatot.