A Zrínyi-emlékévben megújul a szigetvári vár

A kormány félmilliárd forintot szán a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév megrendezésére, és további 580 milliót forintot költ a szigetvári várnak, mint az emlékév hivatalos helyszínének fejlesztésére
Kép: Szigetvári Zrínyi Vár / Facebook

A kormányhatározat szerint összesen 497 millió forintot szánnak az emlékév megrendezésével összefüggő - kisebb részben határon túli - programok megvalósításához. 

Ezen felül a kormány 580 millió forintot biztosít a szigetvári várnak, mint az emlékév hivatalos helyszínének fejlesztésére, a pénzt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kapja.

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévben Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója emlékeznek. Az emlékév során a középkort idéző számos színes, érdekes programmal várják a látogatókat Szigetváron. A rendezvények sorát február 13-án, Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepén történészkonferencia, irodalmi vetélkedő, viselettörténeti bemutató, gasztronómiai és zenei est nyitotta meg.

Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke egy januári sajtótájékoztatón azt mondta, reményeik szerint szeptember 7-én, a szigetvári vár ostromának 450. évfordulóján egyszerre látogat a városba Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere akkor úgy vélte, a programsorozat feltételei "szellemileg adottak", megvalósításukhoz az is szükséges, hogy a kormány pénzügyi forrásokat is a város rendelkezésére bocsásson. 

Az emlékévhez kapcsolódva a várban Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert, illetve befejezik a tíz éve elkezdett szállodát és wellnessközpontot - mondta a január 8-i sajtótájékoztatón a polgármester.