Koronavírus: ilyen színűek most a régiók Horvátországban

Mármint a horvátok szerint. A Horvát Turisztikai Szövetség (HUT - Hrvatska Udruga Turizma) sebtében összedobott egy térképet, amelyen beszínezte az egyes régiókat, hogy mennyire veszélyesek a koronavírust tekintve.
Kép: croatiacovid19.info

Mondhatnánk, és sok horvát vendéglátó mondja is, hogy éppen itt volt az ideje az ilyen térképnek. Nem véletlen, hogy erre csak most került sor.

A szomszédos Szlovénia árgus szemmel figyeli a horvát koronavírus eredményeket és már lassan régiónként is közlik a napi adatokat, amelyből nem mindig jönnek ki jól a horvátok. A végső lökést az adhatta, hogy a hollandok narancsszínű (veszélyesebb, mint a sárga, de még nem vörös) kategóriába tették a horvátokat a héten.

A legfőbb kifogásuk, hogy Horvátország "nem megbízható módon jelent", vagyis két részre osztották az országot, amely nem elég részletes a hollandoknak.

Valószínűleg közel a megállapodás a hollandokkal, ez a négyrégiós "kompromisszumos" színezés erre utal.

Először is szögezzük le. Senkit sem akarunk lebeszélni Horvátországról, vagy arról, hogy ezt a térképet a kedvenc Facebook csoportjában posztolgassa, de a tájékoztatás jelen állapotában óvatossággal kezeljük ezeket a színeket.

Az egész honlap most pont annyi, mint a fenti kép, semmivel sincs rajta több információ. Nem tudjuk meg, hogy a zöld miért zöld, milyen kritériumok alapján tették azt a régiót zöldbe. Látszik, hogy fertőzöttebb régiót összevontak kevésbé fertőzött régióval (Isztria+Kvarner), így szebbek a számok.

Hosszasan lehetne sorolni, hogy mit szeretnénk látni egy ilyen tájékoztató oldalon, de nézzük inkább a pozitívumokat.

Végre van egy ilyen oldal, ahol információt lehet szerezni. Arra jó, ha a Horvátországba induló turista ránéz, akkor látja, hogy a régió biztonságos, végül is ez az oldal célja.

Az aktuális betegekről, megyénként, a helyi "Operatív Törzs" adatai alapján itt írtunk.