FacebookTwitterRSS Feed

Attól, amelyiket a héten találtak az Isztrián nem nagyon, de vannak veszélyesebb társaik is, amelyeknek szerencsére eddig se híre, se hamva.

Egy olvasó küldött be egy képet az isztriai Pula Hidrobaza nevű strandjáról, amelyen egy medúza látható. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az újság megszólaltatott egy helyi szakértőt.

Kiderült, hogy a Cotylorhiza tuberculata nevű fajról van szó, amelyből egyre többet látni az Isztrián, főleg Pulától északra. Ezt a medúzát fura formája miatt a köznyelt tükörtojás medúzának is hívja.

A szakértő szerint ettől nem kell félni. Csípése nem veszélyes, a legtöbben meg sem érzik, érzékeny bőrűek azonban tapasztalhatnak égető érzést.

A tükörtojás medúza mellett a környék másik gyakori medúza faja a fülesmedúza, amelyből rengeteget láttak április óta. A jó hír, hogy ez még kevésbé veszélyes az emberre.

Jó tudni, hogy a medúzák velünk lesznek a nyári szezonban, és a nagy részük ártalmatlan. Az emberre nem vadásznak, csak a víz sodrásával kerülhetnek a közelünkbe. Vagy akkor, ha nem vesszük észre őket, amelyre van esély.

Medúzacsípés esetén azonnal jöjjünk ki a vízből és mutassuk meg a helyi egészségügyeseknek. Jobb, ha helyi orvos látja, mint ha elkezdjük az interneten olvasható praktikákat alkalmazni.

Szállást keres? Egy próbát megér...