Koronavírus Horvátországban: nagyon sok a gyógyult a mai napon

Az elmúlt napok kellemesen csökkenő tendenciája után sajnos az utóbbi napokban megugrott a friss fertőzöttek száma Horvátországban. Szerdán 108, tegnap 104, ma pedig 81 új esetet jelentettek. De vannak jó hírek is. 
Forrás: koronavirus.hr

Az egyik jó hír, hogy az aktív betegek száma jelentősen csökkent, jelenleg 1032 aktív beteget tartanak nyilván Horvátországban. Ez azt jelenti, hogy a 81 új fertőzötre 161 gyógyult eset jutott ma délben. Az aktív betegek eloszlását a fenti térkép mutatja.

Zágráb, főváros és a legnépesebb város lévén eddig a legmagasabb számot mutatta, de tegnaptól csak a második helyen áll (207). Vukovár-Szerém megyében, a szerb határhoz közel még mindig az esküvők betegei fertőznek, most összesen 211 aktív betegnél tartanak.

A harmadik legtöbb fertőzöttet regisztrált megye Eszék-Baranya volt sokáig. Itt mára nagyon látványosan csökkent az aktív betegek száma, 136-ról 90-re, így lekerültek a dobogóról.

A tengerparton megállt a korábbi napok emelkedése, és már tudjuk az eddigi fertőzött tuiristák hivatalos számát is. Az Isztrián ma 7 új beteggel lett több, de az aktív esetek száma lecsökkent 96-ról 87-re.

A legtöbb fertőzöttet tengerparti megyében továbbra is a Split régióban találunk. Itt a tegnapi 114 után ma már csak 105 aktív betegnél tartanak, a gócpont természetesen maga Split, hiszen ez Horvátország második legnagyobb városa.

Akkor most már csak a jó híreket nézzük

Lika-Zengg megye csak 2 beteget figyel jelenleg, a tengerparti megyék közül ez a legkevesebb. Napok óta nincs új fertőzött.

Zadar környékén alig jelentettek új beteget, napokig semmi, tegnap egyet, ma ismét NULLA. 

Szintén NULLA volt az új betegek száma Dubrovnik környékén az elmúlt napokban, tegnap és ma csak egy-egy fertőzöttet találtak. 

Nem tengerpart, de a Muraköz most is koronavírus-mentes, és itt pörög is a turizmus.

Az előbb említett számok még a kezelhető alatti tartományt mutatnak, több új eset az elmúlt napok kontaktkutatásának eredménye. A szakemberek a maszk viselésétől és a nagyobb rendezvények szabályozásától további csökkenéseket várnak.

Most semmi sem indokolja, hogy ne keressünk szállást a például lenti szálláskeresővel a következő időszakra. Most még hiányzik a turisták fele, könnyebb kifogni egy jó ajánlatot, de hamarosan egyre több turista érkezhet az Adriára. Jelenleg olcsóbban lehet nyaralni, mint tavaly.