Horvátország: új turisztikai minisztert neveztek ki

Andrej Plenkovic kijelölt horvát miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta miniszterjelöltjeit; négy tárcát vontak össze, így húsz helyett jelenleg 16 minisztériuma lesz a zágrábi kormánynak - közölte a horvát sajtó.
Kép: Nikolina Brnjac / twitter

A kijelölt miniszterelnök bejelentette, hogy csökkentik a tisztségviselők számát, valamint összevonnak több járást is az országban.

Új vezetője lesz a turisztikai és sport minisztériumnak, Nikolina Brnjac.

A július 5-i előrehozott választásokon a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 66, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen a Haza Mozgalom áll 16 mandátummal. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal a jobboldali Híd Függetlenek Listája (Most), valamint 7 mandátummal a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség, a választások meglepetése. Három parlamenti helyre számíthat a Párt Névvel és Vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) elnevezésű balközép pártszövetség, egy-egy helyre pedig a HNS és Radimir Cacic Reformisták nevű pártja.

A nemzeti kisebbségeknek garantált nyolc képviselői hely körül hármat a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig két honatya képviseli majd az új összetételű parlamentben.

Andrej Plenkovic a kormányalakításhoz éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben. A kormányt támogatja a HNS a Reformisták és a nyolc kisebbségi képviselő.