Koronavírus: ismét megugrott a friss fertőzöttek száma Horvátországban

Közel a kétszeresével nőtt kedden az előző naphoz képest Horvátországban és Szlovéniában a napi új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok szerdai sajtótájékoztatóján.
Jólius 15-i állapot megyénként. Forrás: koronavirus.hr

Horvátországban a testület jelentése szerint kedden 92-vel nőtt az új fertőzöttek száma a hétfői 52-höz képest, elérve a 3953-at, és nem történt haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt.

Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, az elmúlt három napban azonban mérséklődött az új esetek száma. A betegek közül 132-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1204.

A válságstáb további szigorításokat jelentett be: kötelezővé tette a szájmaszk viselését a hivatalokban, a postán és a pénzintézetekben, valamint a szolgáltatásokat nyújtó üzletekben, mint a fodrász- és a szépségszalonok. Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől a közösségi közlekedési eszközökön, az egészségügyi intézetekben, a boltokban és bevásárlóközpontokban kötelező a védőfelszerelés viselése.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: bár kedden nőtt az új esetek száma, nincsenek új járványgócok az országban, a már ismert helyeken diagnosztizáltak új fertőzötteket. A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 19-cel 1878-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn ez a szám 10 volt. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő Twitter-oldalán közölte: ismét nőtt az új fertőzöttek száma az országban, és a nap folyamán további eredményeket várnak lehetséges új esetekről. Ezt követően értekezik az országos közegészségügyi intézet, hogy megvitassa a járványhelyzetet az országban - tette hozzá. Továbbá aggodalmának adott hangot, hogy a vírus ismét "betört" a szeretetotthonokba, ahol összesen 24 új fertőzöttet regisztráltak.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak.