Zadar: idén is magyar rendőrök segítenek Horvátországban

Az előző évekhez hasonlóan ismét külföldi rendőrök segítenek az ismertebb horvát üdülőhelyeken, természetesen legtöbbször a bajbajutott honfitársaiknak.
Gajdos Mária a sajtótájékoztatón (Kép: Zadari Rendőrség)

A horvát Adria mentén minden nyáron megjelennek a külföldi rendőrök, akik a saját országukban megszokott egyenruhában végzik tevékenységüket. Turistáknak ismerős lehet az otthon megszokott egyenruha, így nagyobb bizalommal közelednek honfitársaihoz.

A magyar rendőrség hagyományosan Zadarban segít már évek óta, amely nem csoda, hiszen ebbe a régióba érkezik a legtöbb magyar turista.

Zadar 2006 óta látja vendégül a rendőröket, eddig 805 egyenruhás érkezett 19 országból. Idén várhatóan kisebb lesz a forgalom a tengerparton, így Zadarban is csak négy ország hat rendőre teljesít szolgálatot.

Magyarországot júliusban Gajdos Mária, augusztusban pedig Ivankovics András képviseli, mellettük szlovén, osztrák és lengyel rendőrök is dolgoznak majd.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón Gajdos Mária elmondta, hogy ő személyesen nem fél a koronavírustól, biztonságban érzi magát Horvátországban. Megérkezésük előtt az összes rendőrt letesztelték és minden koronavírus eredmény negatív volt.

A legtöbb esetben a magyarok parkolási ügyekkel keresik meg rendőreinket, de közúti baleseteknél is igénybe veszik segítségüket.

A külföldi rendőrök horvát kollégáikkal párban dolgoznak, és a fordításban is segítenek.