Szigorítás a horvát határon: karantén a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkezőknek

Davor Božinović, horvát belügyminiszter, a helyi "Operatív Törzs" vezetője szigorításokat jelentett be.

Ma újabb 116 fertőzöttet találtak, így már átlépte az ezret az aktív betegek száma. Az emelkedő fertőzések miatt, és mivel a fertőzések nagy része külföldről érkezik szigorításokat vezetnek be a két említett határon.

A Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkezőknek ezentúl kötelező lesz 14 napos "önkéntes" karanténba vonulniuk, illetve negatív teszt esetén ez az időtartam rövidebb lehet.

A rendelkezés nem vonatkozik a horvát állampolgárokra. Tehát, aki átugrik Belgrádba egy esküvőre, otthon nem kell karanténba vonulnia. A késő este kijött hivatalos rendelet szerint uniós állampolgárok, így magyarok is továbbra is jöhetnek az említett két államon keresztül (is) karanténkötelezettség nélkül.

Eddig csak ajánlott volt a maszk viselete a boltokban és zárt helyeken, így szinte senki sem tartotta be. A jövő hét elejétől kötelező lesz a maszk a boltokban és a vendéglőkben, igaz csak az alkalmazottaknak. Vendégeknek továbbra sem kötelező.

Jelenleg nincs fertőzött turista Horvátországban, de elővigyázatosságból korlátozzák a tömegrendezvényeket. Sajnos, három népszerű fesztivált az Isztrián nem tartanak meg a következő hetekben