FacebookTwitterRSS Feed

A hétvégén újabb fertőzéseket jelentettek Horvátországból. Jelenleg úgy néz ki, hogy két gócpont alakult ki az országban, ahol egyre többen fertőződnek meg.

A rossz hír, hogy emelkedik a frissen fertőzöttek száma. A jó hír, főleg a turistáknak, hogy az újonnan megfertőzöttek leginkább két góchoz köthetőek. A tengerpart közelében viszonylag alacsony a fertőzöttek száma.

Szombaton 85, vasárnap pedig 67 új fertőzöttet találtak Horvátországban. Ezzel 423-ra emelkedett az aktív betegek száma. Közülük 60-at ápolnak kórházban, jelenleg senki sincs lélegeztető gépen.

A legtöbb aktív beteget jelenleg Zágrábból jelentik. Itt most 182 igazolt beteget figyelnek. Jelentések szerint a friss fertőzések nagy része az éjszakai klubokhoz köthető. A hatóságok tervezik, hogy a közeljövőben fokozottan ellenőrzik az éjszakai szórakozóhelyeket, nemcsak Zágrábban, hanem Horvátország szerte.

Az Eszékhez közeli Đakovo (Diakovár) hírhedt lett miután két Koszovóból visszatért apáca behozta a vírust. Az apáca és a kolostor oktatási intézményeket is üzemeltet, így gyorsan terjedt a vírus a településen. Ma, csak itt, 33 új esetet találtak, ezzel már összesen 113 az aktív betegek száma. A tágabb Eszék-Baranya régióban pedig 145 az aktív betegek száma.

Fontos, hogy csütörtök óta Horvátországban kötelező a maszk a tömegközlekedésben. Tegnap a rendőrséget kellett kihívni a zágrábi pályaudvarra, mert az egyik utas nem volt hajlandó maszkot viselni. Ne felejtsük el, a kompok és menetrendszerinti hajók is tömegközlekedésnek számítanak, így azokon is kötelező a maszk!

A turizmust nem érinti különösebben a fertőzések emelkedett száma. A tengerparti részeken néhány esetet jelentenek naponta, vannak olyan régiók, amelyek több napot is "megúsztak" új betegek nélkül. Jelenleg 350 ezer külföldi nyaral Horvátországban, amely nemzetközi összehasonlításban is komoly adatnak számít.

Sárgával a napi új betegek száma, mérce bal oldalt. Pirossal az utóbbi hét nap átlaga, mérce jobb oldalt