FacebookTwitterRSS Feed

Napok óta emelkedik az új fertőzöttek száma Horvátországban. A "helyi operatív törzs" mai beszámolója szerint újabb 30 fertőzöttet találtak, köztük 10 apácát Đakovo (Diakovár) településen.

Egy héttel ezelőtt még csak 8 aktív koronavírus fertőzöttet tartottak nyilván a horvát hatóságok, mára ez a szám jelentősen emelkedett. Ma reggelre 117-re emelkedett az aktív beteget száma.

Különös gócpont alakult ki a magyar határtól nem távoli Diakovár egyik egyházi intézményében. Két apáca külföldről tért vissza (sajtóhírek szerint Koszovó) az elmúlt napokban, és az operatív törzs szavait idézve, "nem tartották be a szükségszerű intézkedéseket" így továbbadták a fertőzést.

Hírek szerint 12 apáca tesztjéből 10 lett pozitív, őket elkülönítették. A kolostorban, amely óvodát és idősotthont is működtet jenleg 180-an laknak, az apácák átlagéletkora 69 év.

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban csütörtökön és pénteken egyaránt 11, szombaton 19, vasárnap 18, hétfőn ismét 19, kedden pedig már 30 új fertőzöttet azonosítottak, az eddigi koronavírusos esetek száma ezzel elérte a 2366-ot. A legtöbb fertőzött Zágráb városában és Eszék-Baranya megyében van. Nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Előzőleg egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma.

Az első fertőzés közel négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2142 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül tizenhatan vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

Vilim Beros egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az új fertőzöttek számának növekedése arra figyelmeztet, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni, de nem jelenti azt, hogy a járvány-helyzet jelentős mértékben súlyosodott volna az országban.

Andrej Plenkovic kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott: Horvátország biztonságos ország, és a lakosságszámhoz viszonyítva továbbra is a három legkevésbé fertőzött országok közé tartozik az Európai Unióban.

A miniszterelnök egyben cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a járvány újbóli terjedése miatt nem tartanák meg a július 5-ére előrehozott parlamenti választásokat az országban - írja az MTI.

Az utóbbi napok negatív szenzációját a Zadarban (Zára) megrendezett teniszverseny szolgáltatta. Sorra kapják el a fertőzést a versenyen részt vett világsztárok, edzőik, és családtagjaik. A versenyt szervező szerb Novak Djokovic is elkapta a vírust, feleségével együtt. A vírus tagadásáról és oltásellenességéről ismert szerb sportoló azóta a Djocovid 19 gúnynevet kapta a délszláv sajtóban.

A versenyről itt írtunk, de a mai hírek alapján hamarosan frissítünk....