Horvát határ: eddig 86 ezren töltötték ki az űrlapot

A horvát belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy már 86 ezer felett jár azoknak a száma, akik előzetesen kitöltötték az internetes űrlapot és így léptek be Horvátországba.

Május 28. óta lehet az internetes űrlapon regisztrálni azoknak, akik egyszerűbben szeretnék átlépni a horvát határt. Június 2. óta már magyar nyelven is ki lehet tölteni az űrlapot.

Egy hét alatt eddig 86 636 személy adatait vitték be a rendszerbe, a legtöbben Szlovéniából, Németországból és Ausztriából érkeztek írja a Vecernji List. Természetesen vannak magyar állampolgárok is, de a visszatérés után jelenleg még kötelezően előírt karantén miatt sokan óvatosak.

Az internetes űrlap kitöltése nem feltétele a bejutásnak. Ugyanezeket az adatokat a határon is meg lehet adni. Kényelmi szempontból érdemes utazás előtt megtenni, már csak azért is, mert egyelőre nincs arról szó, hogy ezt az adatszolgáltatást eltörölnék a nyáron.

Az előzetesen regisztráltaknak csak az e-mailben érkezett azonosító számot kell felmutatniuk a határon. Külön, gyors sávot vehetnek igénybe az internetesek. Ez fontos lehet zsúfoltabb nyári napokon bizonyos határátkelőkön. Javasolt kitölteni indulás előtt pár nappal, csak szimpla adatszolgáltatás, nem kell igazolásokat feltölteni.