Újraindult horvát turizmus: Vir volt a legnépszerűbb májusban

Lassan indul újra a turizmus Horvátországban, jelenleg 33 ezer turistát tartanak nyilván, tavaly ilyenkor már kb. 10-szer többen voltak.
Kép: Vir Turizam

Az unalmas számok azt mutatják, hogy a tavalyi június elejei vendégeknek csak a 12-13%-a érkezett meg idén a horvát szálláshelyekre. Ez persze érthető az előzmények után, a horvát turisztikai miniszter szerint már ez is egy nagyszerű szám, ahhoz képest, ahogy a szezon március végén kinézett.

Az e-Visitor informatikai rendszer adatai azt mutatják, hogy májusban Vir sziget bizonyult a legnépszerűbb régiónak. Az előző hónapban itt 49 566 vendégéjszakát regisztráltak, amely nem is olyan sokkal marad el a tavaly májusi 57 208 vendégéjszakától. Ha pedig a szigetre érkezett vendégek számát nézzük, akkor azt látjuk, mintha nem is lenne járvány. A tavalyi 2909 vendéget idén 2877 követte írja a Morski.hr.

Az egyből látszik az adatokból, hogy a külföldieket sújtó korai korlátozások miatt a horvátok érkeztek a legnagyobb számban, ők töltötték el a vendégéjszakák nagy részét (75,1%).

Május vége felé már enyhültek a szigorítások és egyre több külföldi érkezett. Legtöbb vendégéjszakát a szlovénok (6716), majd a németek (3182) töltötték el. Utánuk következnek a magyarok (623), akiket az osztrákok követnek (502).

Vir sziget utáni sorrend azt mutatja, hogy főleg isztriai üdülőhelyekre érkeztek májusban, hiszen Rovinj és Medulin következik a sorban.