Egy készülő applikáció ajánlott a horvát határ átlépéséhez

Néha komoly sorok alakulnak ki mostanában a horvát határon. Az ok, hogy mindenkinek igazolnia kell a belépésnek indokát. A folyamatot jóval lerövidítené, ha a papírmunkát már indulás előtt el lehet végezni, mondjuk elektronikusan.

A május 9-i enyhítés óta 14 ezren léptek be Horvátországban, és ahogy várni lehetett, a vendégek fele Szlovéniából érkezett. A határ még nem teljesen szabad, de korlátozásokkal már át lehet lépni.

Bejuthat, aki valamilyen horvátországi tulajdonnal rendelkezik (nyaraló, apartman, hajó stb.). Ezen felül üzleti jellegű beutazások is engedélyezettek, de magánszemélyek is bejuthatnak indokolt esetben. A turisták is átléphetik a határt, ha a határon be tudnak mutatni egy igazolást a lefoglalt szállásukról.

Az egész folyamat úgy zajlik, hogy a belépő vendég megpróbálja bemutatni az összes igazolást a vámosnak, válaszolni az összes kérdésre és gyakran hiányosak is az igazolások. Ha csak minden belépővel 5 percet vesződnek a vámosok, már akkor kilométeres sorok alakulnak ki, mint pl. pénteken.

A megoldást az internet vagy egy okostelefonra tölthető applikáció jelenti, ahol az összes igazolást be lehet mutatni, indulás előtt megkapjuk az engedélyt, ez bekerül a határőrök rendszerébe és gyorsabban lehetne átjutni a határon.

A gond csak az, hogy ezt az applikációt még csak most fejlesztik. A minisztérium szerint gőzerővel dolgoznak rajta, de még senki sem merte megbecsülni, hogy mikor készülhet el.

Frissítés: 

  • A horvát turisztikai miniszter szerint május 27-re már használható lesz ez az alkalmazás 
  • Szintén a miniszter jelentette ki, hogy akik ezzel az alkalmazással intézik a belépést, azok számára külön sávot (fast lane - gyors sáv) alakítanak ki, ahol jóval gyorsabb lesz a beléptetés
  • Aki nem tölti le az alkalmazást, és kifog egy zsúfolt időszakot a határon, az kénytelen lesz a "lassú sávban" kivárni, amíg a határon minden adatát felviszik és ellenőrzik....