Brutálisan csökkenhet idén Horvátország turisztikai bevétele

Gari Cappelli, horvát turisztikai miniszter egy mai interjúban kijelentette, hogy az idei bevételek akár 70-75%-kal csökkenhetnek tavalyhoz képest.

Borús kilátásokkal készül az idei szezonra Horvátország, amit lehet, szeretnének megmenteni az idei szezonból. Ennek érdekében gőzerővel dolgoznak, hogy a legfontosabb küldő országokkal kétoldalú egyezményeket kössenek. A legjobban Szlovéniával haladnak, amellyel akár már a héten is megállapodhatnak.

A szlovén-horvát megállapodás mintaként szolgálhat például egy későbbi egyezményhez Magyarországgal.

A vírus előtti időszakban szépen érkeztek a foglalások és velük együtt az előlegek. Ezt a pénzt sok helyen az idei szezon előkészítésére szánták. Az elmaradt utak miatt most ezeket vissza kell fizetni, amely kb. 200-220 millió eurós tétel.

A horvátok szerették volna elérni a németeknél (legnagyobb számban beutazó nemzet), hogy pénz helyett későbbi foglalásokra jogosító vouchert adjanak, de ezt a németek nem fogadták el.

A miniszter számításai szerint, idén a turisztikai bevételek csak a tavalyi számok 25-30 %-át érik el.

A gyengébb március ellenére, az év első három hónapja jó eredményeket hozott. A gond az, hogy ez a három hónap csak 5%-ot tesz ki az éves bevételekben.

Április, május és június már most katasztrófának néz ki. Ez az időszak tavaly 2,25 milliárd euró bevétel hozott. Erre az időszakra már most előre el lelet könyvelni a veszteségeket. Így becslések szerint 2,3 milliárd euró körül alakul a veszteség június végéig.

Horvátország számára a július, az augusztus és a szeptember a legfontosabb hónapok. Ekkor termeli meg turisztikai bevételeinek 63%-át.

Tavaly Horvátország turisztikai bevételei minden korábbi rekordot megdöntöttek, meghaladták a 20 milliárd eurót.

Forrás: Horvát Közszolgálat