Határnyitás: Horvátország májusban már turistákat fogadna

A tegnapi uniós miniszteri megbeszélés után egyre több ötlet lát napvilágot, hogyan szeretnék a horvátok ismét beindítani a turizmust. A tervek szerint májusban már vendégeket fogadnának Szlovéniából.

Az uniós turisztikai miniszterek tegnapi konferenciájának az egyik legérdekesebb felvetése volt, hogy a következő időszakban egészségügyi igazolással, un. járványútlevéllel lehetne utazgatni az Unión belül. Ezt több ország, főleg az idegenforgalomtól jelentősen függő országok támogatták. Ennek a Covid-19 útlevélnek nevezett ötlet kidolgozására egy hónapot adtak maguknak a miniszterek, úgyhogy a részleteket mi is kíváncsian várjuk.

Másik módja a határok újranyitásának, ha az országok kétoldalú megállapodásokat kötnek egymással. Horvátország igen aktív ez ügyben. A hírek szerint két héten belül kidolgozhatják a közös megállapodást Szlovéniával, amely azt jelentené, hogy május végétől megnyitják a szlovén-horvát határt.

Sajtóhírek szerint a turistáknak nem kell 14 napos karantént vállalniuk Horvátországban, azonban néhány intézkedést be kell tartaniuk. Pl. csak direkt a szálláshelyre utazhatnak, nem tehetnek kitérőt más településekre. A további részletekre ebben az esetben is várni kell.

A horvátok hasonló megállapodásra készülnek Csehországgal, Ausztriával és Németországgal is. Horvát sajtóhírek szerint hasonló célból már felvették a kapcsolatot Magyarországgal is.

További hír, hogy a Horvátországban ingatlannal vagy hajóval rendelkező külföldiek beutazását könnyítsék meg első körben. A szlovén minisztérium szerint kb. 110 ezer horvát ingatlan van szlovén lakosok tulajdonában.

A horvát turizmus vezetőinek kijelentéseit olvasva úgy tűnik, hogy inkább a kétoldalú megállapodásokban bíznának. Az elv, hogy járványügyileg hasonlóan kevésbé fertőzött országok állampolgárai, ha megszorításokkal is, de érkezhessenek Horvátországba a nyáron.

Horvátország hagyományosan a külföldi turistákra számíthat, a szálláshelyek bevételeinek 88-90%-át ők hozzák. Ezen felül az éves bevétel nagy részét júliusban és augusztusban teheti zsebre a horvát vendéglátás. A miniszter szerint biztató, hogy a júliusi és augusztusi foglalásokat még nem kezdték el lemondani.