Uniós járványútlevéllel lehetne utazni külföldre a nyáron?

Ma délben az Európai Unió turisztikai miniszterei konferenciát tartottak, amelyen annak a lehetőségét vizsgálták meg, hogyan lehetne beindítani a turizmust a következő időszakban.

Jelenleg Horvátország az Unió soros elnöke, így eredetileg is mára, Dubrovnikba, szervezték meg a konferenciát. A személyes találkozó természetesen a vírus miatt elmaradt, így a miniszterek közös videokonferencián vettek részt.

A turizmus beindítása gazdaságilag is fontos lenne az Unió számára, különösen a mediterrán országokban, ahol a turizmusból származó bevételek jelentős részét teszik ki a nemzeti jövedelemnek. A számok szerint Olaszország és Spanyolország 12-13%, míg Görögország és Horvátország jövedelmének közel 20%-a származik turisztikai bevételekből.

A miniszterek elképzelése szerint un. járványútlevéllel (angol nevén Covid-19 passport) lehetne utazni a következő időszakban az Unión belül. Májusban dolgoznák ki pontosabban, hogy milyen feltételei lennének az útlevél megszerzésének és hogyan működne gyakorlatban az utazás.

Az uniós miniszterek megállapodtak abban is, hogy a közös útlevélen kívül egyes országok kétoldalú szerződéseket is köthetnének, amelyben megkönnyítik egymás állampolgárainak utazását. Horvátország erre készül több uniós országgal, például Magyarországgal is turisztikai folyosót nyitna a következő időszakra.

Annyi kívülről is megfigyelhető, hogy a mediterrán országok bátrabban nyitnának, míg a németek vagy az osztrákok sokkal óvatosabbak, és inkább azt szeretnék, hogy az állampolgárai saját hazájukban töltsék el a szabadságukat, így támogatva a hazai turizmust ezekben a nehéz időkben.