Koronavírus: Horvátország fél áron húsvétkor a horvátoknak

A koronavírus terjedése egyelőre még nem fenyegeti a horvát turizmus aranytojást tojó tyúkját, vagyis a nyári főszezont, de a húsvéti foglalások már jelentősen visszaestek. Rendkívüli akciót hirdet a Horvát Turisztikai Minisztérium horvát állampolgároknak.

Gari Capelli turisztikai miniszter kijelentette, hogy az utóbbi időben a külföldi foglalások jelentősen visszaestek a horvát üdülőhelyekre. A nyári utakat nem mondják le, de jelenleg mindenki kivár, senki sem tudja, hogy mit hoz a következő időszak.

Ebben az időszakban Horvátország is szünetelteti idegenforgalmi kampányát a legfontosabb küldő országokban, majd a helyzet normalizálása után ismét beindulnak a reklámok a külföldi médiában.

A foglalások csökkenése már nagyon látszik a húsvéti eredményeken. A helyzet rendkívüli intézkedéseket követel, így a miniszter bejelentette, hogy az április 10-19. közötti időszakban horvát állampolgároknak 50%-os kedvezménnyel kínálnak turisztikai szolgáltatásokat.

A tegnapi bejelentés után a pontos részletekre még várni kell, de a szlogen már elkészült (Tjedan odmara vrijedan - egy hét pihenés megéri), és már a honlap is elindult, ahol az érdeklődők jelentkezhetnek és válogathatnak - a miniszter reménye szerint - egyre bővülő ajánlatokból.

A turisztikai szakma Horvátországban jelenleg óvatos aggodalommal figyeli a fejleményeket, még túl korai bármit is mondani a főszezonnal kapcsolatban. A miniszter szerint már többet lehet mondani a május elejei ünnep tájékán, akkor hagyományosan 80%-os telítettséggel üzemelnek a horvát szálláshelyek. A kérdés, vajon idén is ez lesz a helyzet?