Horvát füstölgés egy magyar utazási reklám miatt

Egyre több horvát internetes oldalt jár be a Volánbusz hirdetése, amely a horvátok szerint arról szól, hogy Dubrovnik Montenegróban van.
Ez Dubrovnik Horvátországban. (Kép: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

A múlt héten horvát turisztikai szakemberek tartottak előadásokat Budapesten. Vélhetően az egyikük lefényképezett egy Volánbusz hirdetést, amely szerinte Dubrovnikot Montenegróba teszi. A fénykép eljutott a Dubrovački vjesnik szerkesztőségébe is, akik először lehozták a hírt, majd fokozatosan megjelent más internetes horvát hírportálokon és fórumokon.

A hirdetés szövege: "Irány a tenger a Montenegró expresszel!". A háttérben pedig hangsúlyos a dubrovniki óváros képe. Alul, kisebb képekben árajánlatok Dubrovnik, Budva és Herceg Novi településekre. Utóbbi kettő népszerű montenegrói tengeri üdülőhelyek.

Kép: Dubrovački vjesnik

 

Az újság felteszi a kérdést. Vajon szándékosan vagy véletlenül használtak dubrovniki képet egy montenegrói reklámhoz?

Azt persze felesleges taglalni, hogy milyen reakciókkal ugrottak erre a hírre a horvátok. A magyarok földrajzi jártasságán, a montenegróiak nagyravágyásán (már Dubrovnikot is akarják...) keresztül az INA-MOL viszonyig szinte minden előkerült.

Bár nem tisztünk megvédeni a Volánbuszt, de ha valaki vette volna a fáradtságot, és lefordítatja a szöveget és utánanéz a dolgoknak, akkor sok felesleges indulat megelőzhető lett volna. A Volánbusz három adriai régióba indít járatokat a nyáron, ezeket expressznek nevezte el. Az isztriai régiót az Adria-, a dalmát részt a Dalmát-, a déli részt pedig a Montenegró expressz névre keresztelt járatok szolgálják ki.

A szöveg nem Montenegróra, mint ország vonatkozik, hanem az expresszre, mint gyorsjárat. Természetes, hogy a montenegrói járat útközben megáll Dubrovnikban is.

Ezzel együtt azért azt is el kell ismerni, hogy eléggé szerencsétlen a plakát, hiszen régiónk népei elég könnyen lázba hozhatóak politikailag érzékeny dolgokkal. Fordított esetben, egy Montenegróból induló, Budapesten megálló Szlovák expressz reklámja is kivágná itthon a biztosítékot, ha a budai várral hirdetnék a plakáton.