Brač : leszállt az első repülőgép a felújított reptéren

Kedden történelmet írt a népszerű Brač-sziget repülőtere. A felújítás után megérkezett az első járat.

Talán kevesen tudják, hogy a jellegzetes strandjáról ismert Brač szigetén repülőtér is működik, már elég régen, körülbelül 20 éve. A repülőteret úgy építették, hogy a kisebb gépek tudjanak leszállni, így a nagyobb gépek eddig elkerülték a sziget repterét. Három évvel ezelőtt már csőd közelébe is került a repülőtér, akkor a tulajdonosok az előremenekülés, vagyis a fejlesztések mellett döntöttek.

A 1400 méteres leszállópálya miatt csak a 100 fő alatti gépeket tudták fogadni, szükség volt a pálya meghosszabbítására. A környékbeli földtulajdonosoktól megvásárolták a repülőtér melletti területet, így lehetővé vált a leszállópálya meghosszabbítása 1760 méteresre. Mostantól a 150 fős gépek is landolhatnak a szigeten.

Komoly tervekkel vágnak neki az idei nyárnak, de még több járat indulásáról hallani a 2018-as szezonra. Az adottságok kedvezőek, Bécsből 45 perc, Münchenből 1 óra, Zágrábból pedig csak 35 perc lenne ide az út.

Kedden az utazási iroda, a TUI különjárata landolt először a szigeten. Az Embraer 190 típusú gép a fedélzetén 112 utassal érkezet meg késő este Brüsszelből. Ez a járat egészen szeptember 3-ig közlekedik, és az iroda honlapján lehet rá hegyeket foglalni.

Azt fontos tudni, hogy a repülőteret nem lehet tömegközlekedéssel (buszokkal) megközelíteni, csak taxival. Az érkező utasokat természetesen taxik várják az utolsó járat megérkezéséig.

A reptér tavaly 15 ezer utast fogadott, az idei tervek szerint ezt a számot jelentősen szeretnék túlszárnyalni, 25 ezer utast várnak idén.