A tavalyi rekord után tovább nőtt a magyar vendégek száma Horvátországban

Az év első négy hónapjában, a tavalyi 20 éves rekord után tovább nőtt a magyar turisták száma és ott tartózkodásuk ideje Horvátországban

     Marin Skenderovic elmondta: januártól április végéig a múlt év első négy hónapjához képest 6,9 százalékkal több, 967 ezer külföldi turista kereste fel Horvátországot. Közülük 14 ezer volt magyar, a létszámuk átlagon felül, 7,4 százalékkal nőtt.

    A külföldiek 2,479 millió vendégéjszakát töltöttek el, 6,9 százalékkal többet a tavalyinál. A magyar turisták ugyanakkor 19,7 százalékkal több időt, csaknem 37 ezer éjszakát maradtak Horvátországban.

    Tavaly 465 ezer magyar vendég járt Horvátországban, 16,8 százalékkal több, mint 2014-ben. A magyarok 2,493 millió vendégéjszakát töltöttek el a tengerparti államban, ami 15,5 százalékkal haladta meg a 2014-ben mért adatot. A horvát állam 20 éves története során soha ennyi magyar nem kereste még fel az országot.

    Marin Skenderovic azt is elmondta: tavaly közel 8 milliárd eurót költöttek el Horvátországban a külföldi turisták. Miután idén - a más térségekben tapasztalt politikai bizonytalanság miatt is - várhatóan tovább bővül a horvát turizmus, azt várják, hogy az idegenforgalmi bevételek tovább emelkednek.

    A horvát Turisztikai Intézet kérdőíves felmérésének múlt évi adatait idézve a szakember hozzátette: a külföldiek közül Horvátországban a britek költik a legtöbbet, átlagosan 122 eurót naponta. A magyar turisták ezen a listán a 7. helyen állnak a napi 63 eurós költéssel, megelőzve a németek 62 eurós napi kiadását.