FacebookTwitterRSS Feed

Még csak a tavalyi év első 10 hónapjának az adatai állnak rendelkezésre. Október végéig 10 millióan utaztak a horvát hajótársasággal, az egész évre összejöhetett a 11 milliós rekord. 

Egyre nagyobb a forgalom a horvát szigetek között, és ebből a legnagyobb hajótársaság, a Jadrolinija is kivette a részét. Még soha sem érték el a 10 milliós rekordot, tavaly ennyi utast szállítottak az év első 10 hónapjában. Becslések szerint a 2015-ös összesített eredmény elérheti a 11 millió utast, amely új rekord a hajótársaság történetében. 

A hajótársaság kezd "modernizálódni" az utóbbi időben. Az elmúlt években bevezették az internetes jegyvásárlást, így már nem kell a napon aszalódva sorban állni a kassza előtt. Az is igaz, hogy kissé érthetetlen, hogy erre miért kellett ennyit várni. A nagyszámú külföldi panasz, vagy inkább mondjuk úgy, hogy a külföldi turisták igénye előtt meghajoltak. Az internetes jegyvásárlásokkal tervezhetőbbek lettek az utak, rövidebbek a várakozások, kevésbé kaotikus a helyzet a kikötőkben. 

A tavalyi év nagy vesztesége volt, hogy be kellett zárni a kultikus Rijeka-Dubrovnik vonalat, a hasonlóan kultikus hajó, a Liburnaja pedig egy törökországi ócskavas telepen végezte. 

A szigetlakók, főleg a horvát állampolgárok, számára bevezették a kedvezményekre jogosító kártyát, amellyel már sokan utaznak rendszeresen. A rendszert februárban vezették be, és nagyon hasonlít az autópályákon alkalmazott ENC rendszerre. Itt egy kártyát töltenek fel a helyiek pénzt és azzal utaznak kedvezményesen. A Jadrolinija2Go névre keresztelt kedvezményes kártyát nemcsak helyiek használhatják, hanem turisták is. A rendszer annyira megnyerte a horvát közvélemény tetszését, hogy év végén innovációs díjat is kapott. Ez is egy üzenet a hajótársaság felé, ha haladni szeretnének a korral, akkor érdemes figyelni az utasaikra. 

A Jadrolinija jelenlegi flottája 49 hajóból és kompból áll, ezekkel egyidőben összesen 3924 gépjárművet és 28 ezer utast tudnak szállítani, amely egy közepes méretű horvát település lakossága. A tervek szerint 2027-re 44 hajóval számolnak. A hajók jelenlegi átlagéletkora 25,4 év. Új hajók vásárlásával és a régiek kivonásával ez a szám 16 évre csökkenne 2027-re. Kevesebb, de nagyobb hajókat vásárolnának, így összesen 4700 gépjárművet és 31 777 utast vihetnének egy fuvarral. 

Az idei szezon menetrendjei folyamatosan jelennek meg, ezekből mi is csemegézünk majd, megnézzük az újdonságokat. 

 

Szállást keres? Egy próbát megér...