Nagyon forró nyarat jósol a horvát meteorológus

Az ismert horvát meteorológus, Zoran Vakula, szerint örülhetnek a strandolók, hiszen a következő 3-4 hónapban rendkívül meleg lesz az időjárás Horvátországban. Az ország egyik legismertebb meteorológusa a horvát állami tévé és rádió weboldalán osztotta meg előrejelzését.

Bevezetőként megemlíti, hogy már az év első hat hónapja is melegebbre sikeredett az átlagosnál. Néhány mérőállomáson Zagreb Maksimir, Osijek (Eszék), Gospić, Knin, Rijeka (Fiume), Split Marjan és Dubrovnik eddig átlagban jóval melegebbet mértek az év első felében, mint a korábbi években. Átlagban azt is elmondhatjuk, hogy az idei első félév volt a második legmelegebb az elmúlt 50 évben.

Hosszú évek tapasztalatai alapján Horvátországban mindig a június az első hat hónap legcsapadékosabb hónapja, ez az idén is sok helyen bebizonyosodott. Sőt, egy-két helyen túl sok is volt az esőből. Pl. Dubrovnikban 50 éve nem esett annyi eső júniusban, mint az idén.

Az időjós szerint meleg hónapok következnek, a hőmérséklet mindenhol az átlag felett alakul majd, nemcsak a nyáron, hanem egészen októberig.

Bár én személyesen nem hiszek a hosszú távú előrejelzésekben, de minden nyaraló nevében azt kívánom, hogy legyen igaza a horvát meteorológusnak.