Horvátország: 41,2 fokot mértek vasárnap

Tombol a meleg Horvátországban, igazi strandidő várja az Adria rajongókat. Horvátországban is van a magyarországi idokep.hu oldalhoz hasonló amatőr hálózat (pljusak.com) és az állami meteorológiai intézet. Az amatőrök is teljesen megfelelő technikával dolgoznak, de itt is csak az állami mérések az elfogadottak.

Az amatőr hálózat mérései szerint tegnap Knin településen 41,2 fokot mértek. Ennek közelében járt az állami mérőállomás is, ahol délután 2-kor 40,1 fokot mutatott a hivatalos hőmérő. Közel 64 éve létezik itt mérőállomás, és eddig csak ötször mértek 40 foknál melegebbet. Akik azt mondják, hogy az utóbbi években melegebb van, lehet benne valami igazság, hiszen az utóbbi három nyáron mindig túlszárnyalták a 40 fokot, sőt 2010-ben pedig pontosan ennyit mértek.

Egyébként a mai Horvátország területén elfogadott legmagasabb értéknek is születésnapja volt a hétvégén. Ploce településen 1981. augusztus 4-én 42,8 fokot mutatott a hivatalos hőmérő, és ez tekinthető horvát csúcsnak a mai napig.

A hét végéig kitart a meleg

Soha ilyen meleget nem mértek még augusztusban, mint tegnap két nagyobb településen, Splitben és Rijekában (Fiume). Splitben 38,2, Rijekában pedig 39,2 fokot hozott a vasárnap.

A tenger is szépen melegszik. Az áramlatoknak jobban kitett déli részen, Dubrovnik környékén 22-23 fokos a víz. A sekélyebb isztriai részeken már 26-27 fokos a víz.