Horvátország: 24 kilométeres sor délután

Augusztus első hétvégéje az előrejelzések szerint komoly dugókat hozhat.

16:09-kor

Kora délutánra sokkal rosszabb lett a helyzet visszafelé. Most már 24 kilométeres a sor a Lucko fizetőkapuknál, érdemesebb a lentebb említett demerjei kapukon átjönni. 

A tenger felé még mindig 5 kilométeres a sor Zágrábnál a magyar határ felől. 

Nagy a torlódás az A1-es autópálya végén (Vrgorac), ahonnan már csak autóúton lehet továbbmenni Dubrovnik irányába. Két kilométeres sor, kb. 20 perces várakozás alakult ki, amíg az autósok átjutnak az utolsó fizetőkapun.

11:49-kor

Lucko dugó: a tenger felé 16 km, vissza 10 km! 

Reggel 10:35-kor

Lucko dugó: a tenger felé 16 km, vissza 5 km! Az isztriai autópályákon (A8/A9) másfél kilométeres sor a szlovén-horvát határon.

Visszafelé Lucko a készpénzes fizetőkapunak számít. Néhány éve építették a demerjei fizetőkaput, amely Lucko előtt található, ahol csak kártyával vagy ENC-vel lehet fizetni. Négy kilométerrel Lucko előtt NO CASH felirat jelzi az utat a kártyás demerjei kapuk irányába, érdemes erre menni, általában jóval rövidebb a sor. 

Reggel 9:55-kor

Már 15 kilométeres a sor a zágrábi (Lucko) fizetőkapunál a tenger irányába, visszafelé 4 kilométer.

Reggel 9:28-kor

Elindultak a hazatérők is. Erősödik a forgalom visszafelé. Már 3 km a sor Luckonál. Csak összehasonlításként, múlt szombaton, késő délután 21 kilométeres volt a sor!

Reggel 8:54-kor

Duzzad a sor Luckonal. A magyar határ felől érkezők már 11 kilométeres sorban araszolhatnak. Akik visszafelé jönnek, azoknak már 2 kilométeres a dugó Zágráb felé. Közben 2 kilométeresre csökkent a sor a Sv. Helena fizetőkapunál.

A Horvát Autóklub jelentése szerint a letenyei határon egy órát kell várakozni a horvátországi belépésre. Munkálatok miatt a beremendi határátkelőnél délelőtt 11-ig minden órában csak egy 15 perces időszakban engedik be a forgalomat.

Reggel 8:16-kor

Továbbra is 9 km a dugó Luckonál a magyar határ irányából. Már 8 km a dugó azoknak, akik Szlovénia felől érkeznek Luckohoz. Most már a másik irányban is torlódnak az autók, 1 km a sor Zágráb felé. 

Reggel 7:28-kor

Már 9 kilométeres a sor a nagyar határtól érkezők számára Luckonál. 

Ne felejtsük el, hogy most egy hosszú hétvége, háromnapos ünnep következik Horvátországban, hiszen augusztus 5. munkaszüneti nap. 

A helyzet reggel 7:04-kor

Múlt héten ilyenkor átlagosan 30 percet kellett várnia letenyei határátkelőkön, a mostani helyzetről nincs adatunk, de elképzelhető, hogy hasonló a helyzet, hiszen az első horvát kapunál, ahol már fizetni kell (A4, Sveta Helena) már 4 kilométer hosszú a sor. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Letenyénél torlódó tömeg az első fizetőkapunál is újra összeáll.

Letenye a múlt hét végén. A két határátkelőn összesen 109 ezren lépték át a határt Horvátországba. Csak a szombati napon 82 ezren, írta akkor az MTI. Ez a korábbi hétvégéhez képest dupla forgalmat jelentett. Ma is erre a megnövekedett forgalomra számítunk. 

A Zágráb alatti Lucko fizetőkapunál is a múlt heti állapotok a jellemzőek. A magyar határ felől érkezőknek 7,5 kilométeres sort kell kivárniuk, amíg jegyet téphetnek és indulhatnak a tenger felé. A szlovén határ felől érkezők 6 kilométeres dugóba érkeznek Luckonál.

Szokás szerint rendkívül erős a forgalom Zágráb és a Bosiljevo csomópont között, amíg a Rijekába vezető A6-os és a Split irányába tartó A1-es el nem válik egymástól. 

Dugó Lucko előtt szombaton (Kép: www.index.hr)