Horvát bolti árak: csak az uborka ára csökkent tavaly óta

A horvát supermarket.info portál elég sűrűn elemzi a horvát szupermarketek árviszonyait. Nem csak a legnagyobb horvát áruházak ajánlatait (Billa, Getro, Interspar, Konzum, Mercator, Kaufland és Plodine) hasonlítja össze egymással, hanem azt is közzéteszi, hogy havi, illetve éves összehasonlításban, hogyan változtak az árak. Az összehasonlítás ugyan a zágrábi és az eszéki szupermarketek árain alapul, de arra jó, hogy képet kapjunk a horvát viszonyokról.

A szomorú hír azoknak, akik tavaly is voltak Horvátországban nyaralni, hogy az idén szinte minden megdrágult. A portál kiválasztott 80 fajta élelmiszert, amelyek közül 79-nek az ára emelkedett tavaly júliushoz képest, egyedül az uborkáért kell kevesebbet fizetni az idén, mint tavaly.

Drágul az élet Horvátországban (Kép: dalmacijanews.com)

Mind a hét áruházban emelkedtek az árak tavalyhoz képest. Átlagosan 63%-kal drágább a póréhagyma és a répa, 53%-kal a liszt, 51%-kal a tojás, 38%-kal a pulykafelvágott. A nyaraláshoz „szükséges” termékek ára közül a tartós tej 17%-os, a Karlovacko sör 11%-os, az Ozujsko sör 9%-os, a szeletelt sajt 23%-os, a WC-papír pedig 25%-os emelkedést mutat tavaly júliushoz képest, legkisebb mértékben, 2%-kal az üdítőitalok emelkedtek.

Aki naprakész információt szeretne a különböző horvát szupermarketek árairól, annak javasoljuk az említett portált. Ezen az oldalon különböző termékek beszerzési árai láthatóak a 7 horvát szupermarketben. A nyelvi nehézségeket megkönnyíti, hogy a termék fölé húzott kurzorral láthatjuk az adott termék képét is.