Negatív horvát július: eddig 340.000-rel kevesebb külföldi

Horvátország
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Az első félévi rekordok után szinte sokkoló, hogy 340 ezerrel kevesebb külföldi érkezett július első két hétvégéjén.

Bár páran már elkezdték, de azért még korai kongatni a vészharangokat. Az tény, hogy a horvát turizmus egyik legérzékenyebb pontját érintette a júliusi első két hétvége negatív adata. A külföldi turisták 85-90 százaléka autón érkezik az országba, és a horvát RTL szerint most az ő számuk csökkent 340 ezerrel az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva.

A kevesebb határátlépőre nehéz magyarázatot találni, legalábbis ezzel még senki sem szolgált a horvát médiában. Az előző hétvégéken a belépő turisták csak kisebb fennakadásokat okoztak a határokon, de ezt sokan az egyszerűsített útlevélkezelésnek tudták be, most kiderült, hogy kevesebb turistával is volt dolguk a határőröknek.

Letenye, MTI Fotó: Varga György

A kevesebb turista kevesebb autót is jelentett, amely az autópálya díjbevételekben látszódott meg az elmúlt két hétvégén. Közel negyvenezerrel kevesebb befizetés érkezett a fizetőkapuknál, amely 2 millió kunával kevesebb bevételt jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Bár még korai messzemenő következtetéseket levonni, de az biztos, hogy ezek a kedvezőtlen adatok nehezen fogják kompenzálni az elbénázott vízumkiadással elvesztett orosz turistákat.