Nincs többé ÖMV Horvátországban, itt a Crodux

Az osztrák ÖMV mintha összehangolt műveletet hajtana végre, fokozatosan vonul ki a Balkán országaiból, ez történt Horvátországban is. A tavaly meghirdetett teljes horvátországi hálózatot február elején adták el, majd négy hónapig tartott a hivatalos procedúra és az átadás-átvétel. Június eleje óta már nincsenek ÖMV tulajdonú kutak Horvátországban, az ÖMV 63 horvátországi kútját a Crodux cég vásárolta meg és üzemelteti mostantól.

Mondhatnánk, hogy a történelem csak ismétli önmagát. A Crodux cég vezére, Ivan Čermak egyszer már üzemeltette ugyanezeket a benzinkutakat, igazából most csak visszavásárolta azokat a benzinkutakat, amelyeket annak idején eladott az osztrákoknak. Lassan 10 évvel ezelőtt a teljes Crodux hálózatot eladta az ÖMV-nek, az eladások utáni pénzből pedig létrehozta a most is működő Tifon társaságot. Miután a Tifon beindult és terjeszkedett, 2007-ben ezt a céget is eladta, ezúttal a magyar MOL-nak. A MOL kvázi kimazsolázta ezeket a kutakat. A gyengébb forgalmú és kevésbé frekventált helyen lévő kutak átfestésével nem bajlódtak, megtartották az eredeti Tifon nevet.

Čermak ezután újra életre hívta a Crodux csoportot és idén februárban nem hivatalos pletykák szerint 107 millió euróért megvásárolta az ÖMV kutakat, ezzel 13 %-os részesedést hasítva ki a horvát piacból. Állítólag az INA is pályázott egy alacsonyabb összeggel, de győzelme esetén kétséges lett volna a versenyhivatal véleménye.

A legújabb hírek most már arról szólnak, hogy a Crodux csak átmenet lehet. Az orosz gázóriás, Gazprom, olajvállalata erősen érdeklődik a Crodux kútjai után, és tekintve, hogy a Gazpromnjeft cégnek már vannak érdekeltségei a régióban, lehet alapja a hírnek.