Miért hidegebb az Adria vize a szokásosnál?

A Crometeo horvát időjárási portál szerint a hétvégén sokan voltak olyanok, akik inkább csak napoztak a strandon, de nem mentek bele a vízbe. A dalmáciai Sibenikben például vasárnap reggel nyolc órakor a kissé bizarr 19 fokot mutatott a vízbe mártott hőmérő a Horvát Meteorológiai Szolgálat hivatalos adatai szerint. Műholdas elemzések szerint az Adriai-tenger horvát partszakaszán most körülbelül 0,5-3 fokkal hidegebb a víz, mint a sokéves átlag. Nem csak a horvát, hanem a montenegrói és albán részeken is kimutatták az eltérést a szokásostól.

Hiába tart már jó ideje a kellemes 30 fok körüli strandidő a tengerparton, a víz átlaga nem nagyon megy 22-23 fok fölé. A Crometeo szerint a hűvösebb hőmérsékletért a viharos időjárás a felelős. Az utóbbi napokban többször is lecsapott a Velebit-hegységből a vihar, helyenként 100 km/órás sebességgel. Mi is beszámoltunk róla, hogy hajókat szakított le a horgonyáról a viharos szél a napokban. Az erős szél és a hullámzás következtében a tenger rétegei összekeverednek egymással, így a felmelegedett és kellemesnek mondható felső réteg keveredik az alsóbb rétegek hidegebb, kevésbé felmelegedett vizével.

Sibenik. Szakértő szemek fürkészik a tengert (Kép: http://www.sibenik-tourism.hr)

A keveredés addig tart, amíg nyugalomba nem kerül az időjárás. A meteorológusok előrejelzése erre hamarosan sor kerülhet a dalmát részeken, még az isztriai partoknál továbbra is van esély erős viharok kialakulására.

Aggódni nem kell, hiszen az Adria a horvát részen szinte napok alatt képes felmelegedni. Erre nagyszerű példa a júniusi kánikula. Június 20-ára napok alatt 29 fokra melegedett fel a víz Krk környékén, annak ellenére, hogy napközben árnyékban is „csak” 31 fokot mértek. Az akkor mért 25-27 fokos vízhőmérsékletek a horvát tengerparton pedig az átlagosnál jóval melegebbnek számítottak.

Szóval, bízzunk benne, hogy csillapodnak a viharok, megnyugszik a tenger, és ismét kellemes hőmérsékletű lesz a víz felső rétege.