Három napja sztrájkolnak a horvát zöldség- és halpiacokon

Júniusban még csak figyelmeztető sztrájkok voltak a zágrábi, spliti és sibeniki halpiacokon az új pénzügyi rendelkezések miatt, amelynek az egyik legvitatottabb eleme, hogy a piacokon árusítóknak egy pénztárgépet kell üzembe helyezniük és minden vásárlás után számlát adni a vevőknek. Az elképzelés teljesen hasonló ahhoz, amelyet itthon is terveznek bevezetni a kisboltokban, vagyis a horvát piaci árusok pénztárgépe az interneten keresztül csatlakozik az adóhivatal szervereihez, ahol minden tranzakciót nyilvántartanak.

Úgy látszik, a horvát kormány érzékeny területre tapintott, amikor pontosabb képet szeretne kapni a kereskedők és az őstermelők bevételeiről és az utánuk megfizetett adótól. A kereskedők hevesen ellenzik az új pénzügyi rendelkezéseket, így az ország nagy részén nem sok mindent lehetett kapni az utóbbi három napban a piacokon.

Üres elárusító asztalok a zágrábi piacon

Sokak kellemes adriai emléke a reggeli vásárlás valamelyik település halpiacán, most ez sem ilyen egyszerű, több halpiacon is csak tüntetőkkel találkozik az ember. Halasok, zöldségesek és piaci húsárusok tiltakoznak a rendelet ellen. A sztrájkban résztvevők számáról kissé ellentétesek az információk, de az országban nagyon sok piac zárva tart az utóbbi napokban.

Az árusokat képviselő szervezet és a gazdasági minisztérium már napok óta üzenget egymásnak a sajtón keresztül, az árusok szerint addig sztrájkolnak, amíg a minisztérium le nem ül velük tárgyalni.