Horvát filmajánló az adriai nyaraláshoz

A nyáron szinte egymást érik majd a filmfesztiválok az Adrián. Ilyenkor számos horvát alkotással lehet majd találkozni. Igaz, hogy a nyelvi nehézség sok esetben akadály lehet, még akkor is, ha szerencsés esetben belefutunk egy feliratos vetítésbe. Persze, ha azt vesszük ezekkel a filmekkel ízelítőt kapunk a mindennapi Horvátországból, a csodás tengerpartról, az igazi horvátos hangulatról sok esetben a sajátos humorral fűszerezve. Az alábbi filmeket már bemutatták Horvátországban, és az idei év legnézettebb filmjeinek számítanak. A fesztiválokon azonban, versenyen kívül, bemutatják őket az új filmek mellett.

Svećenikova djeca – A pap gyermekei

Vinko Bresan filmjét eddig közel 160 ezren látták január óta. A filmben egy papot egy horvát szigetre küldenek szolgálni. Legfőbb feladatának azt tekinti, hogy megnövekedjen a gyermekáldás a szigeten. Ennek érdekében már a boltba kerülés előtt kiszúrja az összes óvszert, és összeáll helyi szövetségeseivel, többek közt a patikussal. Így a szigeten megszűnik mindenfajta lehetősége a védekezésnek, és ez komoly galibákat okoz.

Sonja i Bik – Szonja és a bika

Az év második legnépszerűbb filmjét eddig majdnem százezren látták. Szonja a zágrábi, vegetáriánus bikaviadal ellenes aktivista. Stipe és bandája Boszniából csempészik át a bikát a versenyekre. Romantikus vígjáték a bikaviadalokért harcolók között.

Zagonetni dječak – A titokzatos fiú

A harmadik legnézettebb horvát film egy 14 éves fiúról és kalandjairól szól. Ez inkább gyermek-ifjúsági film kategória, az utóbbi hónapok legnépszerűbb horvát filmje.

Noćni brodovi – Éjszakai hajók

Egy nagyszerű vígjáték arról, hogy az időskor is tartogat reményt és humort az életre. A sivár és unalmas öregek otthonában egymásra találó idős pár elhatározza, hogy megszökik az intézetből és újra elkezdik élvezni az életet.