Ellenőrzik, hogy tényleg olcsóbb lesz-e a hívás az Adriáról

A mobilinternetezésért a jelenlegi díjak egyharmadával kell majd kevesebbet fizetni július 1-jétől az Európai Unión belül, az indított mobilhívások ára majdnem 15 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 10, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökken. A kedvezőbb díjszabást már egy esetleges adriai nyaralás során is élvezhetik az előfizetők, mivel július 1-jétől Horvátország is az unió tagja. Az alacsonyabb árak Izland, Norvégia és Liechtenstein területén is érvényesek.

Egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 259 forint helyett 171,50 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,80 forint helyett 91,40 forintba, a fogadott hívások 29,40 forint helyett 26,60 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 33,20 forintról 30,40 forintra csökken.

A megújult 3G lefedettség Makarska és Dubrovnik között (hrvatskitelekom.hr)

A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat is alkalmazhatnak.

Az NMHH közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel magunk is sokat spórolhatunk a mobilszámlán.

Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, ami után fizetni kell.

Utazás előtt érdemes tájékozódni saját szolgáltatónk, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól. A célország szolgáltatói közül érdemes azt kiválasztani, és annak a hálózatát használni, amelyik a legkedvezőbb roamingtarifákat ajánlja. Fontos tudni, hogy a külföldi telefonhasználat során a hívásfogadásért is fizetni kell.

Roamingolásnál a mobilcégek automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlátot alkalmaznak az előfizetők védelme érdekében. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet és nem jelzi a szolgáltató felé egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming szolgáltatást, a szolgáltatás megszakad. A pénzügyi vagy adatforgalmi korláttal kapcsolatos részletekért mindenkinek a mobilszolgáltatójához érdemes fordulnia.

A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók és linkek az NMHH hivatalos weboldalán a http://nmhh.hu/mobil_kulfoldon cím alatt érhetők el.