Csak októberben adhatják át az új autópálya szakaszt Dubrovnik felé

Az eredeti tervek szerint már 2009-ben Ploče-ig épült volna meg az A1-es autópálya. Azonban a grandiózus horvát autópálya-építkezések falták a pénzt, amely hamar el is fogyott. 2011-ben választások voltak, még ennek az év júniusában, a turisztikai főszezon előtt átadták az A1-es autópálya jelenlegi utolsó szakaszát déli irányba, a Ravča és Vrgorac közötti szakaszt. Bár csak egy 10 kilométeres szakaszról beszélünk, de a földrajzi viszonyok miatt elég drága és munkaigényes (öt viadukt, négy felüljáró és egy alagút) szakaszról van szó. Akkor még úgy látszott, hogy a következő évben (2012) elérhet az autópálya Ploče-ig.

Októbertől szabad az út? (Kép: http://www.slobodnadalmacija.hr)

A pénz megint elfogyott, az építkezés teljesen leállt. Vrgoraci csomópontot nem úgy tervezték, hogy itt érjen véget az autópálya, ezért főszezonban, szombatonként komoly dugók alakultak ki a kevés számú kapu miatt a lehajtónál. Nagyon gyakran előfordult, hogy a rendőrök már egy csomóponttal korábban lezárták az autópályát, és nem engedték tovább az autósokat. A Dubrovnik felé tartók pedig rossz minőségű, alsóbbrendű utakon keringve próbáltak továbbhaladni céljuk felé.

Később a pénz meglett, de ekkor a kivitelező, a spliti Konstruktor cég nem állt a feladata magaslatán, így tovább késett a maradék 11 kilométeres szakasz építése és átadása. A Slobodna Dalmacija értesülése szerint azonban az idén végre átadhatják a várva várt szakaszt, várhatóan október végére befejeződhet az építkezés.

Ettől függetlenül maradnak még homályos pontok az autópálya továbbépítésével kapcsolatban. Például most már lassan-lassan megközelítik a tervezett Pelješac-híd környékét. A híd megépítésével vagy nem megépítésével kapcsolatban újabb fejlemények várhatóak még ebben a hónapban. A horvátok és a boszniaiak megkapták az Európai Unió tanulmányát és ajánlásait, most az ezzel kapcsolatos reakciókra várunk.

Már ilyen közel van Ploče a tervezett Pelješac-hídhoz (Kép: wikimedia.org)

Közben a horvát kormány előkészítette az összes horvát autópálya koncesszióba adását. A tervezet szerint körülbelül kb. 3 milliárd euróért odaadnák az autópályák üzemeltetését a következő ötven évre. A pályázatokat az év végén írnák ki, természetesen ennek az ügynek is megkezdődtek a politikai csatározásai.