Emelkedett májusban a magyar turisták száma Horvátországban

Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője, elmondta: májusban a tavalyinál 4 százalékkal több, 11,7 ezer magyar vendég kereste fel Horvátországot. A magyar vendégéjszakák száma 40,2 ezer volt, ami 2,6 százalékos bővülést takar.

A teljes horvátországi turizmusban ugyanakkor 13,7 százalékkal több, összesen 1 milliót meghaladó számú vendég fordult meg, közülük a külföldiek száma 16,6 százalékkal 896,3 ezerre nőtt. A vendégéjszakák száma a teljes forgalomban 18,2 százalékkal 4 millió fölé emelkedett, a külföldiekre vetítve 20 százalékkal 3,7 milliót meghaladóra bővült.

Az adriai államban az év első öt hónapjának összesített adatai is jelentős turisztikai növekedést jeleznek.

Bol. (Kép: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

Az 1,9 millió regisztrált vendég száma 7,2 százalékkal több a tavalyinál, ebből a külföldiek csaknem 1,6 milliós létszáma 9 százalékos emelkedés. Az összes vendégéjszaka eddig 10,5 százalékkal több idén, meghaladja a 6,7 milliót, s a külföldi turisták időtöltése is 11,5 százalékkal nőtt csaknem 5,8 millióra.

Az évek óta tartó növekedésben idén az osztrák, a német, a szlovén és a brit turisták veszik ki leginkább a részüket, kisebb visszaesés Olaszországból tapasztalható. A májusi növekedés ellenére az első öt hónapban 4,8 százalékkal kevesebb, 24,5 ezer magyar turista volt Horvátországban, de ez a 71,3 ezer vendégéjszakában csupán 0,3 százalékos visszaesést jelentett - részletezte a horvát idegenforgalmi szakember.