Az idén is számos világsztár és politikus nyaralt az Adrián

A horvát Adria már jó ideje felkapott úticélnak számít a nemzetközi felső tízezer, a világsztárok és politikusok körében.

Közülük számosan keresték fel az idén is a horvát tengerpartot. Így például a Formula 1 első számú vezetője, a horvát tengerpartra hűségesen visszajáró Bernie Ecclestone jóvoltából járt itt Sebastian Vettel, a Formula 1 jelenlegi világbajnoka. A Formula 1 „atyja” saját jachtján látta vendégül a Red Bull pilótáját, aki a szörfölésben is kipróbálta magát. A Bild német magazin egy osztrák turista által készített „lesifotós” képet jelentetett meg, melyen az ifjú német sztár a Közép-dalmáciai Šolta szigete előtt szeli a hullámokat. Hollywood állócsillaga, Angelina Jolie a Brijuni szigeteken tűnt fel, ahol kedves barátja és kollégája, Rade Šerbedžija, a kiváló horvát színész egyik előadását tekintette meg. A szigetcsoport - melyen a szocialista Jugoszlávia egykori vezére, Josip Broz Tito előszeretettel fogadta a magas rangú vezetőket - szépségétől elragadtatott színésznő bejelentette, hogy jövőre egész családjával együtt tér vissza egy rövid nyaralás erejéig a horvát tengerpartra.

„A Brijuni szigetek gyönyörűek. Jövőre visszatérek és egy kicsit több időt fogok itt tölteni” - nyilatkozta Angelina Jolie.

A hollywoodi sztárok közül Matt Dillon is tiszteletét tette Horvátországban. Először az Oscar- díjas hollywoodi producer, Branko Lustig társaságában hajókázott a Kornati szigetvilágban, majd Zadarban tűnt fel, ahol részt vett a Forum Filmfesztivál záró rendezvényén.

Az édeni Brijuni-szigetek Jon Bon Jovi zenészt is lenyűgözték, aki az idén szintén úgy döntött, hogy Horvátországban tölti a nyár egy részét. Az ismert zenész a Brijunit megelőzően Dubrovnik, a Šipan-sziget, Cavtat, Korčula, Trogir és a Krka Nemzeti Park szépségeit is felfedezte a családjával. Noha Harry herceg, a nemrégiben nősült Vilmos herceg öccse titokban látogatott el Horvátországba, az újságíróknak sikerült őt lencsevégre kapniuk a Közép-dalmáciai Hvar sziget azonos nevű fővárosában lévő, fékevesztett mulatozásairól elhíresült éjszakai klubban. A fényképek tanúsága szerint a herceg egészen hajnalig bulizott, sőt még egy party-medencébe is belevetette magát a Veneranda night clubban, amely a brit média szerint a világ egyik legmenőbb open-air klubja.

A horvát tengerpart szépségei Valentino Garavani olasz divattervezőt sem hagyták hidegen, aki a Dugi otok-szigeten lévő szépséges Telašćica-öbölbe hajózott be jachtjával. Ezt a jachtot úszó múzeumnak is szokták nevezni, mivel a művészetpártoló tulajdonosnak köszönhetően belsejét – többek között - Picasso és Andy Warhol képei díszítik. Egyébiránt tavaly Elizabeth Hurley is ezzel a jachttal tűnt fel a mediterrán partoknál.

A divat- és szórakoztatóipar csillagain felül számos neves politikus is megfordult a horvát tengerparton, mint például Borut Pahor szlovén miniszterelnök, aki az Umagnál lévő nyaralójában töltötte szabadságát. A horvát tengerpart elkötelezett híve, Orbán Viktor magyar miniszterelnök az idén is szakított időt arra, hogy néhány napot itt pihenhessen.

Ivo Gašparovič szlovák miniszterelnök idén másodszorra töltötte szabadságát a Brijuni-szigeteken, míg Juraj Miškov szlovák gazdasági miniszter saját jachtján hajókázott a horvát tengeren. A cseh mezőgazdasági miniszter, Ivan Fuksa is a hajókázást választotta, s el is bűvölte a Közép-adriai partszakasz szépsége. További két cseh politikus, Pavel Drobil, volt környezetvédelmi miniszter és Martin Kocourek hivatalban lévő ipari és kereskedelmi miniszter is Horvátországot választotta nyaralása helyszínéül.

Az idén nyáron Andrés Pastrana Arango volt kolumbiai államelnök is a horvát szigetvilágban hajókázott.

Néhány külföldi politikus ingatlant is vásárolt Horvátországban, mint például Carl Bildt, a svéd külügyminiszter, aki a Korčula szigetén lévő házában piheni ki fáradalmait.