Idén már több magyar járt Horvátországban mint tavaly egész évben

Marin Skenderovic arról számolt be, hogy a nyári hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is jelentősen, közel 15 százalékkal nőtt a Horvátországba látogató magyar turisták száma, a vendégéjszakákat illetően pedig 8,5 százalékos növekedést regisztráltak. Szeptemberben összesen 31,5 ezer magyar turista 166,6 ezer éjszakát töltött az adriai államban.

Az évnek ebben a hónapjában ilyen mértékű növekedésre még nem volt példa, a tíz legfontosabb küldő ország adataival összevetve is kiemelkedőbb az ugrás. Ennek is köszönhető, hogy az év első 9 hónapjában már több magyar vendégeskedett Horvátországban mint tavaly egész évben.

Szeptember végéig csaknem 325 ezer magyar 1,829 millió éjszakára érkezett Horvátországba, míg tavaly 12 hónap alatt 317 ezren 1,744 millió éjszakát töltöttek el ott. A növekedés 9 hónapra vetítve és mindkét adatra vonatkozóan csaknem 9 százalékos.

A magyarok közül a legtöbb turista - minden harmadik vendég - hagyományosan a Kvarner régiót keresi fel, ahol most szeptemberben több mint 50 százalékkal nőtt a létszámuk.

Marin Skenderovic kifejtette, hogy a Horvátországot felkereső külföldi turisták száma összességében is komoly javulást mutat, de a gazdasági adatok is pozitív változásokat tükröznek.

Majdnem 16 százalékkal több határon túli vendég 11,5 százalékkal hosszabb időt töltött az országban szeptemberben, míg az első kilenc hónapra vonatkozóan 8,1 százalékos a növekedés a vendégszámban, 7,2 százalék pedig az eltöltött idő hosszát illetően. Szeptember végéig 9,3 milliónál is több külhoni vendég 56,5 millió éjszakát időzött az országban.

A Horvát Nemzeti Bank adatait ismertetve hozzátette: a második negyedévben 1,7 milliárd euró bevétele származott Horvátországnak az idegenforgalomból, s ez 14 százalékkal haladja meg a tavalyi év adatát. A horvát foglalkoztatási szolgálat közlése szerint a turizmusban az első hét hónapban 13,6 százalékkal nőtt a dolgozók létszáma, a vendéglátóipar egyes szegmenseiben már a dél-szláv háború előtti, 1990-es szintet is elérte.