A CNN és az Oscar-díjas film népszerűvé tette Lopart

Érdekesen csoportosította a világ legjobb strandjait a CNN. Tíz különböző kategóriában hirdettek győztest a világ legjobb strandjai között. Többek között megválasztották a legjobb strandot a családosok, a szerelmesek, az ínyencek, a gazdagok vagy a természetimádók részére. A Rab-szigeten található Lopar település strandjai a nudista strandok kategóriájában vitték el az első helyet.

A horvát sziget az első helyet nem sokkal az idei Oscar-díjak átadása után kapta meg, amely tovább segítette Lopar hírnevét. A díjnyertes film, A király beszéde, a beszédhibáját gyógyítani kívánó VI. George-ról szól, aki „kénytelen” elfoglalni a trónt, mivel testvére, VIII. Edward a királyság szemében elfogadhatatlan amerikai és elvált hölgyet kíván feleségül venni.

A trónról lemondott VIII. Edward és felesége Wallis Simpson 1936-ban Rab szigetén nyaralt. A pár engedélyt kér a helyi polgármestertől, hogy a Kandalora-öbölben meztelen fürödhessenek. A CNN szerint ettől a fürdéstől számítják a nudista fürdőkultúra kialakulását a szigeten. A mai nudisták már három strandon, (Szahara, Stolac és Ciganka) hódolhatnak szenvedélyüknek.

Ahogy mondani szokták, a CNN feltette Lopart a térképre, és megnőtt az érdeklődés a település és strandjai iránt, amely további cselekvésre sarkalta a helyieket. Május végén az összes strandot rendbe tették, kicserélték a táblákat, felújították az öltözőket, a zuhanyzókat, és a padokat, kicsinosították a környezetet, hogy méltóan fogadhassák a külföldieket.

Loparon most mindenki optimista a nyárral kapcsolatban, már nem csak a strandok szépek, hanem a nyári programokat is leszervezték, hogy tökéletes legyen a nyár. 

A Szahara strand - Lopar híres nudista strandja (Kép: www.lopar.com)